Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници

Гост: Ивайло Ципаров
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници
 
Необходими продукти:
100 г натурален шоколад
300 мл сладкарска сметана
20 мл ликьор
1 яйце
щипка сол
100 г обикновени чаени бисквити
60 г масло
1 ч. ч. лешници
1/2 ч. ч. захар
120 мл сладкарска сметана
60 мл ликьор
50 г боровинки
50 г малини
50 г къпини


Начин на приготвяне:
1
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници
Шоколадът се нарязва на малки парчета и се разтопява на водна баня.
2
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 2
Жълтъкът на яйцето се отделя и се разбива с миксер. Прибавят се 20 мл ликьор и сместа се бърка на водна баня, докато се уплътни.
3
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 3
Отделеният белтък също се разбива с миксер и се посолява леко. Прибавя се заедно с жълтъка към разбитата сметана за муса (300 мл). Сместа се разбърква внимателно, отдолу нагоре, с равномерни движения.
4
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 4
Част от сметановата смес се разбърква с разтопения шоколад, след което се прибавя и останалата част от сместа. Мусът се покрива с фолио и се оставя да стегне в хладилник.
5
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 5
Захарта за блата се карамелизира в касерола. Сипват се лешниците и се овалват добре. Смилат се в блендер заедно с чаените бисквити.
6
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 6
В същата касерола се наливат сметаната и ликьорът за соса. Сместа се уплътнява на слаб огън.
7
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 7
Маслото за блата се разтопява и се прибавя към смлените лешници и бисквити. Поръсва се с канела на вкус и се разбърква.
8
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 8
Върху покрита с хартия за печене тава с помощта на ринг се оформят малки блатове. Оставят се да стегнат в хладилник.
9
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 9
Върху парче блат се нанася от муса и се покрива с второ парче блат. Поръсва се с пудра захар и се декорира със сос „Тофи“ и горски плодове.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


120 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: