Шоколадов крем с винено-сметанов сос

Сгряващ душата в студените дни
Източник: Бон Апети
Дата: 16.02.2013
Шоколадов крем с винено-сметанов сос
 
Необходими продукти:
225 г черен шоколад (70% какао)
5 жълтъка
3 1/2 с. л. пудра захар
350 мл животинска сметана
3 с. л. прясно мляко
1 ванилия
кората от 1 портокал за гарниране

за соса:
120 мл животинска сметана
25 г захар
20 мл червено вино


Начин на приготвяне:
1
Шоколадов крем с винено-сметанов сос

В купа се разбиват жълтъците със захарта и ванилията, докато побелеят и станат пухкави.

 


2
Шоколадов крем с винено-сметанов сос  2

В касерола се загряват млякото и сметаната. Изсипват се при предварително натрошения шоколад. Бърка се, докато се разтопи.

 

 


3
Шоколадов крем с винено-сметанов сос  3

Шоколадовата смес се добавя постепенно към разбитите жълтъци, при постоянно бъркане с миксер.

 


4
Шоколадов крем с винено-сметанов сос  4

Сместа се разпределя в 6 купички за брюле.

 


5
Шоколадов крем с винено-сметанов сос  5

Купичките се завиват с фолио за свежо съхранение и се поставят в тава. Налива се вода до средата на купичките и се пече на водна баня за 25 минути, в загрята на 135 градуса фурна, без вентилатор. След това се охлаждат.

 


6
Шоколадов крем с винено-сметанов сос  6

Сметаната за соса се разбива със захарта, докато се получи пухкава консистенция. Налива се виното и пак се разбива. Шоколадовите десерти се сервират със сметана и настъргана кора от портокал.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: