Шоколадов кейк с круши и сладолед от маскарпоне

С аромат на канела и джинджифил
Източник: Бон Апети
Дата: 07.12.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за кейка:
6 яйца
300 г захар
100 г брашно
300 г черен шоколад (кувертюр)
200 г краве масло
1 с. л. сух джинджифил
1 ч. л. канела
масло и брашно за формите

за трохите:
50 г брашно
50 г белени лешници
30 г пудра захар
25 г краве масло (студено)
10 г бурбонска ванилова захар

за сладоледа:
250 г маскарпоне
200 мл животинска сметана
2 с. л. паста от лешници
100 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар

за крушите:
500 г круши
50 г краве масло
50 г захар
50 мл перно


Начин на приготвяне:
1
Шоколадов кейк с круши и сладолед от маскарпоне
За кейка разтопете шоколада и маслото на водна баня. Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Смесете разтопените масло и шоколад с разбитите яйца. Добавете брашното, като го пресявате. Разбърквайте внимателно с шпатула. Овкусете с канелата и джинджифила и разбъркайте.
2
Шоколадов кейк с круши и сладолед от маскарпоне 2
Сипете сместа във формички за крем брюле, намазани с масло и поръсени с брашно. Покрийте ги с фолио за свежо съхранение. Гответе на пара за 25-35 минути.
3
Шоколадов кейк с круши и сладолед от маскарпоне 2
Брашното за трохите смесете със смлените лешници, пудрата захар и ваниловата захар. Претрийте с ръце до получаването на трохи. Добавете маслото и отново разбъркайте. Изсипете в тава и печете на 180 градуса за 10-12 минути, като разбърквате от време на време. Щом станат златисти, извадете и охладете.
4
Шоколадов кейк с круши и сладолед от маскарпоне 4
Сметаната за сладоледа разбийте с ваниловата захар. Маскарпонето разбъркайте с пастата от лешници (старайте се да не слагате мазнината от лешниковата паста) и пудрата захар. Добавете към сметаната. Разбъркайте внимателно. Приберете във фризер да замръзне (поне 4 часа).
5
Шоколадов кейк с круши и сладолед от маскарпоне 5
Крушите обелете и нарежете на кубчета. Сложете в тиган с маслото и захарта и гответе докато леко омекнат. Налейте перното и фламбирайте. Дръпнете от огъня щом алкохолът се изпари. Охладете.
6
Шоколадов кейк с круши и сладолед от маскарпоне 6
В чинии за сервиране сложете от трохите, шоколадов кейк, сладолед и круши.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: