Шоколадов кейк с червено цвекло

На пръв поглед странна комбинация, но десертът е с невероятен вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 26.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г червено цвекло
250 г натурален шоколад (70% какао)
3 яйца
250 г кафява захар „Мусковадо”
100 г брашно
100 мл прясно мляко
50 г печени бадеми
30 г краве масло
30 г какао
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1 ванилия

за гарниране:
300 г заквасена сметана
150 г малинов конфитюр


Начин на приготвяне:
1
Шоколадов кейк с червено цвекло

Шоколадът се нарязва и след това се разтопява на водна баня.

 


2
Шоколадов кейк с червено цвекло 2

Яйцата и захарта се разбиват до пухкава маса.

 

 


3
Шоколадов кейк с червено цвекло 3

Цвеклото се настъргва на едро ренде.

 


4
Шоколадов кейк с червено цвекло 4

В купата при разбитите яйца се прибавят разтопеното масло и разтопеният шоколад, настърганото цвеклото, нарязаните наедро бадеми, какаото и се разбърква с шпатула.

 


5
Шоколадов кейк с червено цвекло 5

В купа се смесват брашното, содата и бакпулвера и се прибавят към сместа. Налива се млякото. Накрая се слага ванилията, бърка се с шпатула.

 


6
Шоколадов кейк с червено цвекло 6

Сместа се изсипва в кръгла форма (26 см ) с махащо се дъно, покрита с пергаментова хартия. Кейкът се пече в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути. Охлажда се.

 


7
Шоколадов кейк с червено цвекло 7

Сметаната се смесва с конфитюра от малини.

 


8
Шоколадов кейк с червено цвекло 8

Готовият кейк се изважда от формата и се нарязва на парчета.

 


9
Шоколадов кейк с червено цвекло 9

Поднася се с малиновата сметана.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

30.03.2025
Много вкусен сладкиш.
7.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2018
Захванах се с тази рецепта, за да накарам децата да ядат цвекло, след като го опитах се чудя къде да скрия такова шоколадово лакомство!
6.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2015
:)
5.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2015
Стана прелестно. Благодаря Ви за рецептата.
4.
Изпрати
лично съобщение

09.12.2014
страхотен нестандартен десерт
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: