Шоколадов кейк с червено цвекло

На пръв поглед странна комбинация, но десертът е с невероятен вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 26.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г червено цвекло
250 г натурален шоколад (70% какао)
3 яйца
250 г кафява захар „Мусковадо”
100 г брашно
100 мл прясно мляко
50 г печени бадеми
30 г краве масло
30 г какао
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1 ванилия

за гарниране:
300 г заквасена сметана
150 г малинов конфитюр


Начин на приготвяне:
1
Шоколадов кейк с червено цвекло

Шоколадът се нарязва и след това се разтопява на водна баня.

 


2
Шоколадов кейк с червено цвекло 2

Яйцата и захарта се разбиват до пухкава маса.

 

 


3
Шоколадов кейк с червено цвекло 3

Цвеклото се настъргва на едро ренде.

 


4
Шоколадов кейк с червено цвекло 4

В купата при разбитите яйца се прибавят разтопеното масло и разтопеният шоколад, настърганото цвеклото, нарязаните наедро бадеми, какаото и се разбърква с шпатула.

 


5
Шоколадов кейк с червено цвекло 5

В купа се смесват брашното, содата и бакпулвера и се прибавят към сместа. Налива се млякото. Накрая се слага ванилията, бърка се с шпатула.

 


6
Шоколадов кейк с червено цвекло 6

Сместа се изсипва в кръгла форма (26 см ) с махащо се дъно, покрита с пергаментова хартия. Кейкът се пече в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути. Охлажда се.

 


7
Шоколадов кейк с червено цвекло 7

Сметаната се смесва с конфитюра от малини.

 


8
Шоколадов кейк с червено цвекло 8

Готовият кейк се изважда от формата и се нарязва на парчета.

 


9
Шоколадов кейк с червено цвекло 9

Поднася се с малиновата сметана.


Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2018
Захванах се с тази рецепта, за да накарам децата да ядат цвекло, след като го опитах се чудя къде да скрия такова шоколадово лакомство!
6.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2015
:)
5.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2015
Стана прелестно. Благодаря Ви за рецептата.
4.
Изпрати
лично съобщение

09.12.2014
страхотен нестандартен десерт
3.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2014
Интересен сладкиш. Спазих всички пропорции, но стана доста гъсто тесто и трябваше да разредя малко. Според мен спокойно може да сложи и 300гр цвекло за да подсили вкуса. Определено ще го направя и друг път с малки подобрения :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


228 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: