Шкембе по милански

Телешко шкембе с боб
Източник: Ruslan Dimov
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 05.02.2019
Шкембе по милански
Шкембе по милански
Шкембе по милански
 
Необходими продукти:
25 г краве масло
3 с. л. зехтин
3 глави лук
200 г бекон или свински гърди
1200-1300 г телешко шкембе
3 моркова
1 стрък целина
500 г домати
20 листа градински чай (салвия)
750-1000 мл телешки бульон
200 г бял боб
4-5 скилидки чесън
50-100 г настърган пармезан
пресни подправки, сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
От вечерта накисваме боба във вода с една супена лъжица сода бикарбонат. На следващия ден го изплакваме и слагаме да се вари. Първата вода, като кипне, се изхвърля.
2
Наливаме нова с една глава лук, надупчена с вилица, 2 скилидки чесън, леко смачкани с плоската страна на нож и половината салвия. Аз нямах прясна подправка и сложих суха около 2 ч. л.
3
В голяма тенджера загряваме на среден огън зехтина и маслото. Запържваме бекона нарязан на лентички 5 минути. След това добавяме нарязан на ситно лук 2 глави за още 5 минути. Измитото добре и нарязано на лентички шкембе се добавя и запържваме 15 минути.
4
Добавяме нарязани на ситно моркови, целина, домати (аз използвах консерва белени) и другата половина салвия. Аз добавих и мащерка. Подправя се със сол и черен пипер.
5
Готвим на тих огън, бъркаме от време на време, след около 10-15 минути започваме да добавяме горещ бульон. При мен 750 мл покриха всичко и консистенцията беше на яхния, ако искате по-рядко сложете литър. Слагате капак и оставяте да къкри на тих огън за поне 3 часа. Шкембето трябва да омекне.
6
Когато бобът е готов, прецедете го и изхвърлете лука и чесъна. Когато шкембето е сготвено, добавяте боба, разбърквате, оставяте за 5 минути и изключвате печката.
7
Наситнявате 2 скилидки чесън, пресни подправки (аз използвах връзка мента) и пармезан, пускате ги и затваряте капака да престои малко.
Добавих и малко винен оцет, стори ми се по-вкусно.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: