Шатобриан на скара

Мариновано телешко бонфиле, изпечено на скара и поднесено с пресни картофи и сос с масло и вино
Източник: Бон Апети
Дата: 15.08.2012
Шатобриан на скара
 
Необходими продукти:
650 г телешко бонфиле
сол и пипер меланж на вкус

за маринатата:
100 мл зехтин
30 мл бял балсамов оцет
1 ч. л. дижонска горчица
1 скилидкa чесън
1 ч. л. пушен пипер
1 ч. л. смлян кориандър
2 стръка мащерка
1 ч. л. сол

за соса:
1 глава шалот
1 скилидки чесън
100 мл телешки бульон
100 мл бяло вино
100 г краве масло
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. сух естрагон
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
600 г пресни, дребни картофи
3–4 стръка розмарин
3 с. л. зехтин
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Шатобриан на скара

Месото се почиства от мазнината и ципите, ако има такива. Всички продукти за маринатата се смесват в купа, като чесънът се наситнява. Разбива се с бъркалка. Месото се маринова за 1 час.

 


2
Шатобриан на скара 2

После се подсушава и се пече се на силно барбекю, по 4–5 минути от всяка страна. След това се намалява силата на газта и се пече 10 минути (междувременно може да се маже със зехтин, за да не съхне, а ако има нужда се допича във фурната). След като е готово, се оставя да почине 7–8 минути, преди да се нареже.

 


3
Шатобриан на скара 3

Шалотът и чесънът за соса се нарязват наситно и се запържват в зехтина на умерен огън. Деглазира се с виното. След като се изпари алкохолът, се добавя телешкият бульон. Оставя се да се редуцира.

 


4
Шатобриан на скара 4

Накрая се дърпа от огъня и се овкусява със сол, черен пипер, ситно нарязан естрагон и се уплътнява с маслото.

 


5
Шатобриан на скара 5

Картофите се измиват и се овкусяват с останалите продукти за гарнитурата. Завиват се в пакетчета от алуминиево фолио и се пекат на скарата.

 


6
Шатобриан на скара 6

Месото се нарязва на филии и се поднася с картофите и соса.


 




Съвет: Ако печете месото на дървени въглища или на скара, където не можете да регулирате температурата, към финала на печенето го преместете на края на скарата, където температурата не е толкова висока.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: