Шарлота с круши

Торта с нежен крем, сладка глазура и блат с малини
Източник: Бон Апети
Дата: 08.08.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
220 г брашно
10 яйца
200 г пудра захар
2 ванилии
2 пакетчета бакпулвер

за крема:
200 мл прясно мляко
5 жълтъка
500 мл сладкарска сметана
2 с. л. желатин

за сладкото:
200 г захар Сладея
200 мл вода
500 г замразени малини

за крушите:
4 круши
1 шушулка ванилия
200 г захар Сладея
500 мл вода
100 г конфитюр от кайсии за намазване

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Шарлота с круши

Водата и захарта за сладкото се смесват в касерола и се слагат на огъня до получаването на сироп. Добавят се малините.

 


2
Шарлота с круши 2

След като омекнат, се прецеждат. Връщат се на котлона и се редуцира до сгъстяване. Сладкото се оставя да се охлади.

 


3
Шарлота с круши 3

Яйцата за блата се разбиват със захарта до побеляване. Брашното се смесва с ванилията и бакпулвера. Сухата смес се добавя към разбитите яйца. Разбърква се с шпатула.

 


4
Шарлота с круши 4

Сместа се разпределя в 2 големи правоъгълни тави с хартия за печене в тях. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 20–30 минути. Блатовете се оставят да се охладят.

 


5
Шарлота с круши 5

Крушите се обелват и се разрязват на 2 по дължина, семките се отстраняват. Водата, захарта и ванилията се кипват и в тях се поставят крушите. Изключва се котлонът и се оставя да се пошират. След като омекнат се изваждат.

 


6
Шарлота с круши 6

Сиропът от поширането се редуцира до 200 мл (използва се за крема). Към него се налива млякото. Като кипне, се дърпа от огъня. Малка част се сипва при жълтъците, разбива се и темперираните жълтъците си сипват в съда, при постоянно бъркане. Връща се на котлона и се готви, докато се сгъсти. Оставя се леко да се охлади.

 

 


7
Шарлота с круши 7

Желатинът се сипва в 30 мл вода и се оставя да набъбне. Разтваря се в микровълнова фурна или на водна баня и се смесва с леко охладения крем.

 


8
Шарлота с круши 8

Сметаната се разбива на сняг и се добавя към крема. Разбърква се внимателно с шпатула.

 


9
Шарлота с круши 9

Единият блат се нарязва по дължина на 4 равни ленти. Всяка се намазва със сладко от малини.

 


10
Шарлота с круши 10

Лентите се слагат една върху друга. Желателно е така приготвената платка да се  прибере във фризер,  да стегне.

 


11
Шарлота с круши 11

След това се нарязва напречно на парчета с широчина 2 см.

 


12
Шарлота с круши 12

От другия блат се изрязва кръг за дъно на формата, в която ще се подрежда тортата.

 


13
Шарлота с круши 13

Той се поставя, а изрязаните парчета блат със сладко се  подреждат прави покрай стените на съда.

 


14
Шарлота с круши 14

Налива се кремът и десертът се прибира в хладилника поне за 1 час, да стегне.

 


15
Шарлота с круши 15

Крушите се нарязват натънко и се подреждат ветрилообразно отгоре. Намазват се с разтопения в микровълнова фурна конфитюр от кайсии. Тортата отново се оставя да стегне, после се нарязва и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
яко
5.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2014
Много вкусна торта.И красиво изглеждаща.
4.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2013
Звучи трудно,но всъщност става много бурзо и лесно :) Стига да не преварите крема,както аз направих за втори път при това (първия път като правих другата Шарлота ми се получи така :( ) Но да се надяваме,че желатина ще оправи нещата.... Скъпи Лора и Стоян,много ви харесвам и готвя предимно от вашия сайт!Само искам да ви помоля да споменавате някой тънкости (като например до каква гъстота трябва да се вари Баварския крем),защото не всички имаме вашия талант и дарба в кулинарията!!!!!! Радвм се,че ви има и БЛАГОДАРЯ за всички страхотни идеи!!!!!!
3.
Изпрати
лично съобщение

08.08.2013
Получи ми се,но не бих я направила отново....
2.
Изпрати
лично съобщение

28.11.2014
Галина, възможно е, да си готвила прекалено дълго жълтъците. След като кремът е готов и охладен, можеш да го пасираш или да го прецедиш и след това да го смесиш с желатина и сметаната.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: