Шарлота с баварски крем и горски плодове

Пухкава, пълна скрем и плодове
Източник: Бон Апети
Дата: 30.12.2011
Шарлота с баварски крем и горски плодове
 
Необходими продукти:
за тестото:
100 г брашно
6 яйца
80 г захар
1 пакетче ванилова захар (10 г)
1 щипка сол
150 г желе от горски плодове
пудра захар за поръсване

за баварския крем:
400 мл прясно мляко
5 жълтъка
100 г захар
1 шушулка ванилия
2 пакетчета желатин
250 мл сладка сметана

за пълнежа:
300 г горски плодове
100 г захар
20 мл червено десертно вино


Начин на приготвяне:
1
Шарлота с баварски крем и горски плодове

Белтъците на яйцата за тестото се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг със солта. Постепенно се прибавят ваниловата и кристалната захар и се разбива, докато напълно се разтворят.


2
Шарлота с баварски крем и горски плодове 2

Жълтъците се разбиват до светло жълт цвят и се прибавят към белтъците.


3
Шарлота с баварски крем и горски плодове 3

Пресятото брашно се слага в яйчената смес и леко се разбърква.


4
Шарлота с баварски крем и горски плодове 4

Тестото се разпределя в две тави, които са покрити с пергаментова хартия. Блатовете се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 10–12 минути,  докато станат златисти.


5
Шарлота с баварски крем и горски плодове 5

Хартия за печене се маже с вода и се поръсва с пудра захар. Готовите блатове се поставят върху поръсените с пудра захар парчета пергаментова хартия, отлепят се тези от печенето и се навиват рула. Оставят се да изстинат.


6
Шарлота с баварски крем и горски плодове 6

След това се развиват и се намазват с разтвореното в малко вода (около 3 с. л.) желе, и стегнато се навиват.


7
Шарлота с баварски крем и горски плодове 7

В касерола се поставят горските плодове за пълнежа, захарта и виното, кипват се леко и се оставят на котлона, докато сместа се редуцира.


8
Шарлота с баварски крем и горски плодове 8

Млякото за крема, захарта и ванилията се кипват. Жълтъците се разбъркват леко. Ванилията се отстранява и горещото мляко се налива към жълтъците, при непрекъснато бъркане. Сместа се връща на котлона и се бърка, докато леко се сгъсти. Пресипва се в купа и се оставя да се охлади, покрита с фолио за свежо съхранение.


9
Шарлота с баварски крем и горски плодове 9

Желатинът се разтваря на водна баня и се сипва във вече охладения крем.


10
Шарлота с баварски крем и горски плодове 10

Сметаната се разбива до пухкава пяна и се добавя в крема.


11
Шарлота с баварски крем и горски плодове 11

Плодовете се отцеждат в цедка от течността. Сокът се запазва.


12
Шарлота с баварски крем и горски плодове 12

Голяма купа се покрива с пластик. Рулото се нарязва на парчета с дебелина 1 см. Те се слагат плътно едно до друго по стените на купата.


13
Шарлота с баварски крем и горски плодове 13

Сипва се баварския крем и върху него плодовете. С дървен шиш се разбърква леко, така че да се получи мраморен ефект.


14
Шарлота с баварски крем и горски плодове 14

Отгоре се покрива с парчета руло. Купата се завива с фолио за свежо съхранение и десертът се оставя в хладилник, да стегне добре минимум за 4 часа.


15
Шарлота с баварски крем и горски плодове 15

След това се обръща, фолиото се отстранява и тортата се нарязва на парчета. Всяко се декорира със соса от горските плодове.



 


Подобни рецепти:
Коментари (12)
12.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2015
:)
11.
Изпрати
лично съобщение

11.03.2015
Направих я с обикновено червено вино и сладко от боровинки.
10.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2015
Мирела, може да използваш сладко вино, по твой вкус. Плодово желе може да се намери в магазините на големите търговски вериги.
9.
Изпрати
лично съобщение

26.02.2015
И също къде мога да намеря желе от горски плодове ?
8.
Изпрати
лично съобщение

26.02.2015
Ако нямам десертно вино, с какво мога да го заменя ?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: