Яйцата се разбиват със захарта.
Наливат се олиото и млякото и отново се разбива.
Брашното се смесва с ванилията и бакпулвера.
Сухите съставки се разбиват с течните.
Сместа се разделя на 2 части. Към едната половина се прибавят какаото и 1–2 с. л. прясно мляко и се разбива, А към другата се добавя какото и хубаво се разбърква.
За шахматния кейк:
Светлото и тъмното тесто се слагат в отделни форми за печене с подвижно дъно, предварително намазани с масло и поръсени с брашно.
Пекат се 30–40 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.
От двата блата с помощта на рингове с различна големина се изрязват по 3 кръга. Отделят се.
В най-големия светъл кръг се слага втория по големина кафяв, а в средата на кафявия се поставя най-малкият светъл. По същия начин се процедира и с останалите кръгове, като се започва с кафявия най-голям, в средата идва светлия, а в центъра – най-малкият шоколадов.
Първият от така получилите блатове се намазва със сладко от кайсии.
Отгоре се поставя вторият блат.
Шоколадът се залива със загрятата сметана и се бърка, докато се разтопи.
Ганашът се излива върху кейка и се заглажда. По желание се поръсва с кокосови стърготини. Оставя се да се охлади напълно.
За зебра кейка:
Дъното на форма за торта с диаметър 26 см се покрива с пергаментова хартия. Намазва се с масло и се поръсва с брашно. В средата на формата се изсипва 1 голяма лъжица от светлото тесто. В неговия център се сипва голяма лъжица от какаовото тесто. Светлото и тъмното тесто се редуват така, докато свършат.
Кейкът се пече 30–40 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. След това се охлажда, изравнява се с нож и се обръща.
Шоколадът се залива със загрятата сметана и се бърка, докато се разтопи.
Ганашът се излива върху кейка и се заглажда.
Оставя се да се охлади напълно.
За мраморния кекс:
Форма за кейк с подвижно дъно и дупка в средата се намазва с масло и се поръсва с брашно.
В нея се изсипва 1/3 от светлото тесто. Върху него се разпределя 1/3 от какаовото. Редуват се така, докато свършат.
С нож се описват осмици, за да се смесят леко цветовете. Пече се 30–40 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. След това се охлажда, изравнява се с нож и се обръща.
Шоколадът се залива със загрятата сметана и се бърка, докато се разтопи.
Ганашът се излива върху кейка и се заглажда.
Оставя се да се охлади напълно.
Съвет:
Към бялото тесто за мраморния кекс може да се добавят 1–2 с. л. лъжици брашно, за да е по-гъсто.
Посочените количества продукти са за 1 кекс – като са предложени 3 различни варианта за шарки.