Шарен кекс

Една рецепта – три различни резултата
Източник: Бон Апети
Дата: 28.08.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г брашно (+ за поръсване)
300 г захар
300 мл прясно мляко (+ 2 с. л.)
300 мл олио
5 яйца
2 с. л. какао
1 1/2 с. л. бакпулвер
1 ванилия
краве масло за намазване

за гарниране:
100 мл животинска сметана
100 г шоколадов кувертюр
сладко от кайсии за намазване
кокосови стърготини за поръсване

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Шарен кекс
Яйцата се разбиват със захарта.
2
Шарен кекс 2
Наливат се олиото и млякото и отново се разбива.
3
Шарен кекс 3
Брашното се смесва с ванилията и бакпулвера.
4
Шарен кекс 4
Сухите съставки се разбиват с течните.
5
Шарен кекс 5
Сместа се разделя на 2 части. Към едната половина се прибавят какаото и 1–2 с. л. прясно мляко и се разбива, А към другата се добавя какото и хубаво се разбърква.
6
Шарен кекс 6
За шахматния кейк:
Светлото и тъмното тесто се слагат в отделни форми за печене с подвижно дъно, предварително намазани с масло и поръсени с брашно.
7
Шарен кекс 7
Пекат се 30–40 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.
8
Шарен кекс 8
От двата блата с помощта на рингове с различна големина се изрязват по 3 кръга. Отделят се.
9
Шарен кекс 9
В най-големия светъл кръг се слага втория по големина кафяв, а в средата на кафявия се поставя най-малкият светъл. По същия начин се процедира и с останалите кръгове, като се започва с кафявия най-голям, в средата идва светлия, а в центъра – най-малкият шоколадов.
10
Шарен кекс 10
Първият от така получилите блатове се намазва със сладко от кайсии.
11
Шарен кекс 11
Отгоре се поставя вторият блат.
12
Шарен кекс 12
Шоколадът се залива със загрятата сметана и се бърка, докато се разтопи.
13
Шарен кекс 13
Ганашът се излива върху кейка и се заглажда. По желание се поръсва с кокосови стърготини. Оставя се да се охлади напълно.
14
Шарен кекс 14
За зебра кейка:
Дъното на форма за торта с диаметър 26 см се покрива с пергаментова хартия. Намазва се с масло и се поръсва с брашно. В средата на формата се изсипва 1 голяма лъжица от светлото тесто. В неговия център се сипва голяма лъжица от какаовото тесто. Светлото и тъмното тесто се редуват така, докато свършат.
15
Шарен кекс 15
Кейкът се пече 30–40 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. След това се охлажда, изравнява се с нож и се обръща.
16
Шарен кекс 16
Шоколадът се залива със загрятата сметана и се бърка, докато се разтопи.
17
Шарен кекс 17
Ганашът се излива върху кейка и се заглажда.
18
Шарен кекс 18
Оставя се да се охлади напълно.
19
Шарен кекс 19
За мраморния кекс:
Форма за кейк с подвижно дъно и дупка в средата се намазва с масло и се поръсва с брашно.
20
Шарен кекс 20
В нея се изсипва 1/3 от светлото тесто. Върху него се разпределя 1/3 от какаовото. Редуват се така, докато свършат.
21
Шарен кекс 21
С нож се описват осмици, за да се смесят леко цветовете. Пече се 30–40 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. След това се охлажда, изравнява се с нож и се обръща.
22
Шарен кекс 22
Шоколадът се залива със загрятата сметана и се бърка, докато се разтопи.
23
Шарен кекс 23
Ганашът се излива върху кейка и се заглажда.
24
Шарен кекс 24
Оставя се да се охлади напълно.



Съвет:
Към бялото тесто за мраморния кекс може да се добавят 1–2 с. л. лъжици брашно, за да е по-гъсто.

Посочените количества продукти са за 1 кекс – като са предложени 3 различни варианта за шарки.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

14.03.2017
Направих кекса зебра, но сместа се получи много глетава и водна.. може би трябва повече брашно от указаното.. пекох кекса много повече от посоченото време, защото беше воден.. и накрая се получи глетав отвътре и няма следа от шарката.. хвърлям го...
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


171 ДУШИ ОНЛАЙН
Симона коментира рецептата Палачинки „Гундел“
Вера коментира рецептата Банички със сирене и картофи
M. се регистрира в сайта.
Radi Dimitrov се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: