Шаран с бадемов сос

Тази рецепта е от 20-те години на миналия век и е включена в българска готварска книга. Смело можем да твърдим, че нашите баби и прабаби са знаели как да си угаждат
Източник: Бон Апети
Дата: 05.12.2012
Шаран с бадемов сос
 
Необходими продукти:
1 шаран (около 1,5 кг)
1 ч. л. естрагон
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
зехтин за пържене

за соса:
1 глава лук
1/2 корен пащърнак
100 г сурови бадеми
кората и сокът от 1/2 лимон
100 мл вино „Совиньон блан”
2 с. л. зехтин
3 стръка керевиз
3 дафинови листа
1/2 ч. л. бахар
1/2 ч. л. захар
2 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Шаран с бадемов сос

Рибата се почиства и се нарязва на котлети.

 


2
Шаран с бадемов сос 2

Брашното се смесва със солта, черния пипер и естрагона.

 


3
Шаран с бадемов сос 3

Рибата се овалва в ароматното брашно и се пържи в сгорещен зехтин до златисто, от двете страни.

 

 


4
Шаран с бадемов сос 4

Лукът за соса се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина до златисто. Залива се с 1 л вода, прибавят се керевизът, нарязаният наситно пащърнак, дафиновите листа и бахарът. Оставя се на котлона на слаб огън за около 20 минути.

 

 


5
Шаран с бадемов сос 5

След това се прецежда, налива се виното, слага се настърганата кора от лимона и половната му сок, както и захарта. Бадемите се кипват в касерола, след това се шокират и обелват. Нарязват се надълго и тънко, сипват се към ароматния бульон и се оставя да кипне за 5 минути. Брашното се запича на сух тиган, прибавя се към горещия бульон при непрестанно бъркане, за да не се образуват бучки. Бульонът се кипва и щом леко се сгъсти е готов. Подправя се със сол и черен пипер.

 

 


6
Шаран с бадемов сос 6

Рибата се подрежда в чинии и се залива със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2014
превъзходен вкус
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


144 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: