Шаран на жар

Апетитно запечен
Източник: Бон Апети
Дата: 14.09.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 шаран (1,5–2 кг)
50 мл зехтин (студено пресован)
1 с. л. паста от тамаринд
1/2 ч. л. куркума
1-2 с. л. морска сол
черен пипер на вкус

за сервиране:
500 г розови домати
40 г маслини „Каламата“ (без костилки)
1 глава червен лук
1 лимон
1/2 връзка пресен девесил
1/4 връзка пресен магданоз
30 мл зехтин
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Шаран на жар
Шаранът се разрязва с остър нож по дължина откъм гърба. Разтваря се като пеперуда, вътрешностите се изваждат и се измива много добре. Люспите не се махат. Рибата се овкусява със сол и черен пипер и се оставя да престои 20–30 минути.
2
Шаран на жар 2
Пастата от тамаринд се разтваря в 200 мл вода и в нея се разбъркват куркумата и зехтинът.
3
Шаран на жар 3
Подготвеният шаран се слага в скара за риба, която се поставя изправена до жарта, така че вътрешната страна на рибата да е към огъня. Пече се така около 1 час и 30 минути, като периодично се маже с останалата смес с тамаринд.
4
Шаран на жар 4
След като получи златист загар, рибата се поставя върху жарта (с люспите надолу) и се пече до тъмнокафяв цвят – за около 10 минути.
5
Шаран на жар 5
Доматите и лукът се режат на малки кубчета, девесилът и магданозът се наситняват. Смесват се и се прибавят маслините. Салатата се овкусява със сол и зехтин и се разбърква.
6
Шаран на жар 6
Шаранът се сервира цял, гарниран с нарязан на едро лимон, хляб и салата.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


278 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: