Сашими

Гост: Шийгеки Танака, личен готвач на НП Посланика на Япония в България
Източник: Бон Апети
Дата: 28.07.2006
Сашими
 
Необходими продукти:
1 лаврак (800 г)
1 лист зелена салата
1 ч. л. паста "Уасаби"
домат и краставица за украса
соев сос на вкус


Начин на приготвяне:
1
Сашими
Лавракът се почиства, като първо се отстраняват люспите, след това главата се oтваря при хрилете и те се отрязват с върха на ножа. Лавракът се измива под течаща вода и главата се отрязва напълно.
2
Сашими 2
След това рибата се разрязва по дължина на три парчета (филета), като целта е да не остава месо по костите.
3
Сашими 3
Кожата се отстранява и филетата се нарязват на малки парчета. Измиват се обилно с вода за около 5 минути и се подсушават с кухненска кърпа.
4
Сашими 4
В купа се слага лед на кубчета и върху него се поставя листото зелена салата. Отгоре се подреждат парчетата риба, овкусяват се с пастата "Уасаби" и се украсяват с кръгчета домат.
5
Сашими 5
Краставицата се разрязва наполовина и едната част се реже с нож така, че да се получи лента. Навива се и се нарязва на шайби. Така се получават тънки лентички, с които се украсява ястието.
6
Сашими 6
Любопитно: Цубунуки е японска кулинарна техника за почистване на риба през главата. В Япония добрият готвач се познава по това дали умее добре да почисти и обезкости лаврак.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: