Сарми с прясно зеле и гъбен сос

Българска кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Сарми с прясно зеле и гъбен сос
 
Необходими продукти:
1 зелка (1кг)
500 г свинска кайма
1 скилидка чесън
1 глава лук
8-10 стръка магданоз
1/2 ч. ч. ориз
4 с. л. олио
1 ч. л. смлян кимион
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус
250 г пресни печурки
20-30 г масло
100 мл готварска сметана
1 кубче пилешки бульон
1/2 глава лук
2-3 с. л. зехтин
2 ч. л. брашно
черен пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Сарми с прясно зеле и гъбен сос
Кочанът на зелката се отстранява и в основата й се прави кръстообразен разрез. Слага се в тенджера с вряла подсолена вода и се вари 10-15 минути. Отцежда се от водата и се оставя да изстине.
2
Сарми с прясно зеле и гъбен сос 2
Лукът и чесънът се нарязват и се запържват за 30-40 секунди в загрятото олио. Сипва се оризът, поръсва се с червен пипер и се посолява. Залива се с гореща вода и къкри на котлона, докато течността се изпари.
3
Сарми с прясно зеле и гъбен сос 3
Каймата се слага в купа, сипва се малко вода и се намачква, докато се получи месна каша. Прибавя се към ориза.
4
Сарми с прясно зеле и гъбен сос 4
Ястието се подправя с чубрицата, кимиона, нарязания магданоз и черен пипер на вкус. Разбърква се добре.
5
Сарми с прясно зеле и гъбен сос 5
В изстиналите зелеви листа се сипва от плънката и се завиват сарми.
6
Сарми с прясно зеле и гъбен сос 6
Подреждат се в тенджера, заливат се с гореща вода и се варят 30-40 минути.
7
Сарми с прясно зеле и гъбен сос 7
Лукът и гъбите за соса се нарязват и се запържват в загретите масло и зехтин.
8
Сарми с прясно зеле и гъбен сос 8
Поръсват се с брашно, разбъркват се и се заливат с един черпак от соса на сармите.
9
Сарми с прясно зеле и гъбен сос 9
Стрива се кубчето бульон, поръсва се с черен пипер на вкус и се налива сметаната. При сервиране сармите се поливат със соса и се поръсват с наситнен магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

22.11.2017
Горда съм, че след 482 118 прегледа, съм първата приготвила предложената рецепта. Макар да ми отне повече от два часа, резултатът е налице. Ястието е добро, вътрешността на сармите е малко сухичка, но гъбеният сос прекрасно преобразува сухотата и е нежно допълнение. Имам само една забележка, идваща от моето отношение към киселината. Тук тя ми липсваше, смятам, че при бланширането на зелевите листа ще е подходящо да се добавят 2-3 лъжици оцет. )))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


106 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: