Сарми по банскалийски

Богато празнично ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 26.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пиле
400 г смляно месо от свинска плешка
400 г свински ребра (патрондаш)
200 г сланина
1 кървавица (200 г)
2 кисели зелки
150 г бисерен ориз
2 стръка праз
2 глави лук
200 мл зелев сок
черен пипер на зърна
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Сарми по банскалийски
Лукът се смила в блендер, а празът се наситнява.
2
Сарми по банскалийски 2
Оризът се измива и се смесва със смляното свинско месо, двата вида лук и сол на вкус.
3
Сарми по банскалийски 3
Пилето се пълни с тази смес.
4
Сарми по банскалийски 4
С останалата част от плънката се завиват зелеви сарми. От останалото зеле се заделят цели листа, а другото се реже на ивици.
5
Сарми по банскалийски 5
Сланината се реже натънко, кървавицата на парчета, ребрата се нарязват.
6
Сарми по банскалийски 6
В керамичен съд се поставят лентичките сланина (трябва да покриват дъното и стените), слагат се накълцаното кисело зеле и ребрата.
7
Сарми по банскалийски 7
Отгоре се поставя пълненото пиле, около него сармите, а върху тях – кървавицата. Поръсват се с едро счукан черен пипер, налива се зелевият сок, покрива се със заделените цели листа кисело зеле. Поставя се капак.
8
Сарми по банскалийски 8
От брашно и вода се прави тесто, с което се уплътнява процепа между капака и съда.
9
Сарми по банскалийски 9
Ястието се пече около 4 часа в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2017
Оказа се, че три часа и петнадесет минути, са достатъчни. После още 15мин без фолио и зелеви листа отгоре, на 220градуса.В каймата без индийско орехче.
1.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2017
А ето как аз я приготвям в момента: За плънката на сармите и пилето. Кило и триста смлян свински бут. В каймата сложих, половин кило ориз, накълцани две връзки зелен лук и стрък праз. Черен пипер, пушен червен пипер, лъжица универсална подправка Микадо (Лидъл), щипка кимион и индийско орехче, телешко кубче Маги. На дъното на голяма и дълбока тава сложих малко под 100гр сланина на ленти. Отгоре накълцано кисело зеле. Върху него, свински гърди на резени, по малко от кило. Върху тях едно пиле пълно с плънката на сърмите. Самото то овкусено с малко накълцан зелен лук и праз, соев сос, черен и червен пипер и натъркано с половин кубче пиле със зеленчуци на Маги. Както и малко универсална подправка Микадо. Отстрани пилето, наредих сармите. Върху сармите шайби от две пресни наденици и две луканкови наденици от Била. Отгоре завих с големи зелеви листа и поставих домакинско фолио. Сега е във фурната за четири часа при 150 градуса. Би трябвало да стане. Стискайте палци. :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


162 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: