за багетите:
450 г брашно (+ за замесване)
60 г оризово брашно
2 ч. л. захар
2 ч. л. сол
2 ч. л. суха мая
320 мл вода (топла)
за салатата:
600 г моркови
400 г прясна ряпа „Дайкон“
5 зелени люти чушки
200 г захар
250 мл бял винен оцет
1/4 ч. л. копърово семе
1 ч. л. сол
за кюфтетата:
400 г смляно месо от свинска плешка
1 глава лук шалот
1/4 глава лук
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен кориандър
1–2 с. л. соев сос
1–2 с. л. рибен сос (фиш сос)
1 с. л. царевично нишесте
за соса:
400 г домати на кубчета (от консерва)
100 г смляно месо от свинска плешка
250 мл пилешки бульон
1/2 глава лук
2 глави лук шалот
2 скилидки чесън
40 мл олио
1/2 с. л. сухо чили
1/2 ч. л. куркума
2 с. л. кетчуп
50 мл сос от стриди
1 с. л. соев сос
Маята се разтваря във водата.
В купа се смесват двата вида брашно, захарта и солта. Прави се кладенче, в което се излива разтворената мая.
Разбърква се, прехвърля се на плота и се замесва гладко и сравнително лепкаво тесто.
Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
Разделя се на 6 равни части. Всяко парче се изтънява. Двата къси края се прихлупват леко навътре, след това се завиват рула по дължина. Оставят се да втасат, докато удвоят обема си.
По дължината на всяко хлебче с тънък нож се прави лек прорез.
Фурната се загрява на 220 градуса (с вентилатор). На дъното се слага съд с камъни и се оставя за поне 30 минути, камъните да се нагорещят много добре. Тавата с багетите се слага върху решетка по средата на фурната. Камъните се пръскат вода, за да се образува пара. Хлебчетата се пекат 12–15 минути, като камъните се пръскат с вода поне още два пъти.
Морковите и ряпата за салатата се обелват и се нарязват на тънки ивици.
Чушките се режат на шайби.
Оцетът, захарта, солта и копъровото семе се сипват в касерола. Съдът се загрява и сместа се бърка, докато захарта се разтвори.
Зеленчуците се заливат с горещата марината и се оставят за 20 минути.
Отцеждат се и се оставят се охладят напълно.
Каймата и бульонът за соса се кипват.
Вари се 15 минути, като се отпенва.
След това сместа се пюрира.
Лукът, шалотът и чесънът се наситняват.
Чесънът се запържва в сгорещеното олио. Прибавят се двата вида лук, чилито и куркумата.
Пържат се около 30 секунди и се наливат доматите, кетчупът, сосът от стриди, соевият сос и пюрираното с бульона месо. Вари се още петнайсетина минути и се дърпа от огъня.
Трите вида лук и кориандърът за кюфтетата се наситняват.
Смесват се със смляното месо, овкусява се със соев и рибен сос. Прибавя се нишестето и се разбърква.
Оформят се 16 кюфтета, които се готвят 5-6 минути на пара.
След това се прехвърлят в соса, където се варят около 5 минути на много слаб огън.
Във всяка питка се слага от салатата и от кюфтетата със соса.