Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета

Изкусително предложение по рецепта, вдъхновена от домашната виетнамска кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 18.09.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за багетите:
450 г брашно (+ за замесване)
60 г оризово брашно
2 ч. л. захар
2 ч. л. сол
2 ч. л. суха мая
320 мл вода (топла)

за салатата:
600 г моркови
400 г прясна ряпа „Дайкон“
5 зелени люти чушки
200 г захар
250 мл бял винен оцет
1/4 ч. л. копърово семе
1 ч. л. сол

за кюфтетата:
400 г смляно месо от свинска плешка
1 глава лук шалот
1/4 глава лук
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен кориандър
1–2 с. л. соев сос
1–2 с. л. рибен сос (фиш сос)
1 с. л. царевично нишесте

за соса:
400 г домати на кубчета (от консерва)
100 г смляно месо от свинска плешка
250 мл пилешки бульон
1/2 глава лук
2 глави лук шалот
2 скилидки чесън
40 мл олио
1/2 с. л. сухо чили
1/2 ч. л. куркума
2 с. л. кетчуп
50 мл сос от стриди
1 с. л. соев сос


Начин на приготвяне:
1
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета
Маята се разтваря във водата.
2
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 2
В купа се смесват двата вида брашно, захарта и солта. Прави се кладенче, в което се излива разтворената мая.
3
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 3
Разбърква се, прехвърля се на плота и се замесва гладко и сравнително лепкаво тесто.
4
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 4
Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
5
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 5
Разделя се на 6 равни части. Всяко парче се изтънява. Двата къси края се прихлупват леко навътре, след това се завиват рула по дължина. Оставят се да втасат, докато удвоят обема си.
6
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 6
По дължината на всяко хлебче с тънък нож се прави лек прорез.
7
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 7
Фурната се загрява на 220 градуса (с вентилатор). На дъното се слага съд с камъни и се оставя за поне 30 минути, камъните да се нагорещят много добре. Тавата с багетите се слага върху решетка по средата на фурната. Камъните се пръскат вода, за да се образува пара. Хлебчетата се пекат 12–15 минути, като камъните се пръскат с вода поне още два пъти.

8
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 8
Морковите и ряпата за салатата се обелват и се нарязват на тънки ивици.
9
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 9
Чушките се режат на шайби.
10
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 10
Оцетът, захарта, солта и копъровото семе се сипват в касерола. Съдът се загрява и сместа се бърка, докато захарта се разтвори.
11
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 11
Зеленчуците се заливат с горещата марината и се оставят за 20 минути.
12
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 12
Отцеждат се и се оставят се охладят напълно.

13
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 13
Каймата и бульонът за соса се кипват.
14
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 14
Вари се 15 минути, като се отпенва.
15
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 15
След това сместа се пюрира.
16
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 16
Лукът, шалотът и чесънът се наситняват.
17
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 17
Чесънът се запържва в сгорещеното олио. Прибавят се двата вида лук, чилито и куркумата.
18
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 18
Пържат се около 30 секунди и се наливат доматите, кетчупът, сосът от стриди, соевият сос и пюрираното с бульона месо. Вари се още петнайсетина минути и се дърпа от огъня.

19
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 19
Трите вида лук и кориандърът за кюфтетата се наситняват.
20
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 20
Смесват се със смляното месо, овкусява се със соев и рибен сос. Прибавя се нишестето и се разбърква.
21
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 21
Оформят се 16 кюфтета, които се готвят 5-6 минути на пара.
22
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 22
След това се прехвърлят в соса, където се варят около 5 минути на много слаб огън.
23
Сандвич „Бан ми“ с пикантна салата и кюфтета 23
Във всяка питка се слага от салатата и от кюфтетата със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: