Салморехо кордобес

Зад това представително име се крие гъста, студена доматена супа от Андалусия и по-точно от региона Кордоба. Приготвя се изключително бързо и е с незабравимия вкус на горещо испанско лято
Източник: Бон Апети
Дата: 19.08.2013
Салморехо кордобес
 
Необходими продукти:
1,5 кг червени домати
2 бели багети
30 мл винен оцет
2 скилидки чесън
120 мл зехтин „Екстра върджин”
1 стрък босилек
сол и черен пипер на вкус

за гарниране:
4 яйца
100 г хамон серано
30 мл бял винен оцет
зехтин „Екстра върджин” и листа босилек


Начин на приготвяне:
1
Салморехо кордобес

Доматите се нарязват начетири. Слагат се в блендер заедно с чесъна, босилека, зехтина, оцет, сол и черен пипер.

 


2
Салморехо кордобес 2

Всичко се смила и се прецежда. Прибавя се нарязаният хляб, оставя се да се накисне за 1–2 минути, след това се смила в блендер, ако е нужно се долива студена вода. Ако хлябът е стар и сух, предварително се накисва с малко вода, да омекне.

 


3
Салморехо кордобес 3

Кипва се вода, заедно с оцета за гарнирането. След това огънят се намалява, така че течността да достигне температура под точката на кипене. Водата се завихря с лъжица, и в образувалото се кладенче се пуска едно яйце. Така се  пошират всички яйца, като всяко се оставя във водата за около 4 минути. Яйцата трябва да са рохки.

 

 


4
Салморехо кордобес 4

Изваждат се в купа със студена вода и лед, за да спре процесът на готвене.

 


5
Салморехо кордобес 5

Хамонът се нарязва на тънки ленти.

 


6
Салморехо кордобес 6

Студената супа се поднася с поширано яйце, ленти хамон, капки зехтин и листа босилек.


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

17.08.2014
Страхотна рецепта.Лесна и бърза за изпълнение.Пробвал съм супата и в Испания.Гарнираха я с твърдо сварено яйце,но и този вариант е супер.Пригответе я!
3.
Изпрати
лично съобщение

09.07.2014
Поздравления, рецептата е много автентични. Искам само да отбележа, хлябът трябва да бъде напоена с вода, един час. След това трябва да се провират между ръцете си да експулсира вода и хляб вкусове. Тази супа трябва да е много дебел. Испанците също така направени, когато имахме една бира или вино с някои приятели, а след това не го взема с лъжица, но по потапяне хляб и го ядат.
2.
Изпрати
лично съобщение

19.08.2013
Днес сготвих супата, много ми хареса, малко яйцето не изглежда, като вашето, но въпреки това е много вкусна! И всички я харесаха :)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Всички рецепти ми харесват Много често ги правя.Понякога променям някои продукти но пак се получа добре
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: