Салата със смокини, синьо сирене и рукола

Източник: Бон Апети
Дата: 09.07.2010
Салата със смокини, синьо сирене и рукола
 
Необходими продукти:
200 г смокини
2 с. л. зехтин
2–3 стръка магданоз
3–4 листа босилек
1 с. л. пудра захар
сокът от 1 лимон
150 мл балсамов оцет (тъмен)
100 г прошуто
160 г синьо сирене
2 връзки рукола
сол и бял пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Руколата се почиства и измива, като се събират няколко листа на връзка и се увиват с нарязаното на тънки ленти прошуто.
2
Около кулата от рукола и прошуто се слагат кубчета от синьото сирене и запечените на тиган до златисто парчета смокини.
3
Балсамовият оцет се вари на умерен огън, докато се сгъсти и стане с консистенцията на сироп – така се получава редукция на балсамов оцет. След като изстине, се разсипва с лъжичка, за да се получи характерната украса, подобна на паяжина.
4
Продуктите за дресинга се смесват в подходящ съд и се пасират. Овкусява се със сол и пипер. Може да се поднесе отделно или салатата да се залее с него.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: