Салата „Пиле и домат конфи“

Източник: Бон Апети
Дата: 01.06.2010
Салата „Пиле и домат конфи“
 
Необходими продукти:
1 пилешко бутче
150 г морска сол
300 мл олио
1 салата „Лоби“ („Лоло Росо“ или „Айсберг“)
по 1–2 стръка розмарин, мащерка и риган
1–2 скилидки чесън
2 г черен пипер
40 г сол
стръкове розмарин, мащерка и риган
чери доматчета
кълнове от рукула и ряпа
15 г аншоа
1 яйце
2 г чесън
сокът от 1 лимон
20 г горчица
100 мл олио
250 г домати
по 1 щипка сол и захар
30 мл зехтин


Начин на приготвяне:
1
Салата „Пиле и домат конфи“
Бутчето се разрязва на две, продупчва се с вилица или шиш. Слага се в морската сол, розмарина, мащерката, ригана и нарязания наедро чесън. Оставя се да отлежи 2–4 часа. Месото се измива със студена вода от солта и подправките и се запечатва с горелка или на силно загрят тиган. Олиото се сипва в подходящ съд, загрява се на температура 70–80 градуса и в него се пуска бутчето. Конфитира* се 4–6 часа до готовност.
2
Салата „Пиле и домат конфи“ 2
В подходящ съд се поставят аншоата, яйцето, олиото, чесънът и лимоновият сок за соса и се пасират до хомогенна смес.
3
Салата „Пиле и домат конфи“ 3
Доматите се бланшират и се шокират (поставят се в купа с лед), обелват се, разрязват се на четири, отделя се течната част и се овкусяват със солта и захарта. След около 1 час се изваждат и се отцеждат от сока, който са пуснали. Подреждат се в тава, поливат се със зехтина и се поставят във фурна, загрята на 75 градуса. Сушат се 4–6 часа до готовност.
4
Салата „Пиле и домат конфи“ 4
В средата на подходяща чиния се подреждат сърцевината от салатата, отгоре се поставят кълновете, обезкостеното пиле конфи, заливат се с дресинга и се аранжира с доматът конфи и чери домати. Декорира се със свежи билки.

* Конфи (конфитиране) – консервиране (от фр.): всеки продукт, сготвен на маслена баня при ниска температура (70–80 градуса), се нарича конфи.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


163 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: