Салата от тиквички и моцарела

Свежа, пролетна, с микс от аромати
Източник: Бон Апети
Дата: 25.03.2013
Салата от тиквички и моцарела
 
Необходими продукти:
3 малки тиквички
250 г сирене „Моцарела“
80 г орехи
2 филии бял хляб
2 с. л. зехтин „Екстра върджин“
1 връзка пресен лук

за дресинга:
1/2 връзка босилек
1/2 връзка магданоз
30 г сушени домати
3 филета аншоа
1 скилидка чесън
сокът от 1 лимон
100 мл зехтин „Екстра върджин“
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Салата от тиквички и моцарела

Тиквичките се нарязват на тънки дълги ленти с белачка, като се обикаля зеленчука, така че семките да останат в средата като стълбче. Сърцевината се оставя за супа или пюре, а лентите се слагат в купа.

 


2
Салата от тиквички и моцарела 2

Kъм тях се добавят наситненият пресен лук и нарязаните наедро орехи.

 


3
Салата от тиквички и моцарела 3

Хлябът се поставя в блендер. Смила се до получаването на едри трохи. Поръсват се със зехтин, поставят се в тава и се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, докато станат златисти и хрупкави – 10 минути, след това се охлаждат.

 


4
Салата от тиквички и моцарела 4

С пасатор се смилат измитите босилек и магданоз (само листата), сушените домати, филенцата аншоа, зехтинът, сокът от лимона, чесънът и черен пипер.

 


5
Салата от тиквички и моцарела 5

Дресингът се налива в купата при тиквичките и се разбърква.

 


6
Салата от тиквички и моцарела 6

В дълбока чиния се слагат тиквички, разпределя се накъсаната моцарела, поръсва се с хлебни трохи.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

05.11.2013
Реших да приготвя тази очарователна салата по няколко причини: не бях опитвала сурови тиквички; поблазни ме видът им под формата на лентички; имах специален семеен повод, във връзка с който трябваше да нахраня 10 (не на шега!) добре похапващи възрастни. Придържах се към представената рецепта с малко малко отклонения: замених филенцата от аншоа с консерва риба тон; включих краставица (оформена също на лентички); вместо сушени домати използвах пресни чери; подправките за дресинга обогатих с пресни ментови листа; освен с трохи, завършената салата поръсих с микс от семена. За приготвянето на увеличеното количество порции ми бяха необходими: 6 средно големи тиквички; 2 големи краставици; 5 пакета моцерела. Мисля, че с рецептата успях да очаровам не едно, а десет небца!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: