Салата от спанак и домат конфи

Гост: Валери Нешов
Източник: Бон Апети
Дата: 26.02.2009
Салата от спанак и домат конфи
 
Необходими продукти:
150 г листа пресен спанак
100 г ливанско сирене "Шанклиш"
2-3 листа червена салата
2-3 листа зелена салата
1 домат
1 клонка пресен риган
5 г ливански мак за поръсване
1 1/2 г калцик на 250 мл вода
1 4/5 г алгин на 250
1 1/3 г цитрат на 250
босилеков зехтин на вкус


Начин на приготвяне:
1
Салата от спанак и домат конфи
Доматът се пошира (правят се разрези, потапя се в кипнала вода, след което се прехвърля в купа с леденостудена вода) и се обелва. Няколко листа от спанака се отделят, а останалата част се бланшира със сол и малко захар, след което се пасира на много фино пюре.
2
Салата от спанак и домат конфи 2
Обеленият домат се нарязва на четвъртинки и сърцевината се отделя, а твърдите части се нареждат в тава.
3
Салата от спанак и домат конфи 3
Поръсват се със зехтин, захар, черен пипер и риган и се запичат във фурна.
4
Салата от спанак и домат конфи 4
Сърцевината на домата се пюрира.
5
Салата от спанак и домат конфи 5
Полученият сос се загрява в касерола и се овкусява със сол и захар, след което се прецеждат 250 мл от него и се разбъркват с цитрата и алгина.
6
Салата от спанак и домат конфи 6
Калцикът се разтваря в купа с 250 мл вода и в него се впръскват с помощта на спринцовка доматен сос и пюре от спанак, за да се получат перлички хайвер, които се прецеждат.
7
Салата от спанак и домат конфи 7
Листата зелена и червена салата се накъсват и се подреждат в порционна чиния заедно с няколкото отделени листа пресен спанак.
8
Салата от спанак и домат конфи 8
Отстрани се поставят изпечените домати.
9
Салата от спанак и домат конфи 9
Върху салатата се слага накъсаното обезсолено ливанско сирене "Шанклиш" и се поръсва с ливански мак.
10
Салата от спанак и домат конфи 10
Украсява се с хайвера от домати и спанак и се полива с босилеков зехтин.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: