Салата от патладжани

Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Салата от патладжани
 
Необходими продукти:
3 патладжана
5-6 с. л. олио
2-3 домата
8 листа зелена салата
8 листа червена салата
100 г бяло саламурено сирене
4 с. л. заквасена сметана
червен пипер на вкус
морска сол за поръсване
6-8 с. л. зехтин
2 с. л. балсамов оцет
10 листа пресен босилек (1 ч. л. сух босилек)
1/2 ч. л. сол
1 щипка захар
10 връхчета пресен розмарин
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Салата от патладжани
Патладжаните се режат на по-дебели колелца, посоляват се с морска сол и се оставят в цедката. Преди да започне приготвянето, се изплакват от солта.
2
Салата от патладжани 2
Фурната се загрява до температура 200 градуса. В намазнена тефлонова тава се подреждат колелцата от патладжани и отново се напръсват с мазнина, за да не станат сухи. Пекат се около 15-20 минути, като на 10-тата минута се обръщат, за да се изпекат и от другата страна, и се добавя още малко мазнина.
3
Салата от патладжани 3
Доматите се разполовяват, всяка половинка се разрязва на 4 парчета и с остър нож се почистват от семето.
4
Салата от патладжани 4
Приготвя се салатеният дресинг. В малка купа се слагат зехтинът, балсамовият оцет, накъсаните листа пресен босилек, сол и малко пипер. Добавя се щипка захар и се разбива добре с телта. След като дресинът е разбит, се прибавят връхчета розмарин.
5
Салата от патладжани 5
В платото за сервиране се подреждат листа от зелена салата и върху тях по едно листо от червената, за да се получи нещо като лодчица. Във всяка лодчица се слага парче домат и се залива с 1 л от дресинга. След това се поставят по няколко кубчета от саламуреното сирене и върху тях - по колелце изстинал патладжан.
6
Салата от патладжани 6
Накрая обилно се подправя със соса, върху всеки патладжан се поставя по 1 с. л. от сметаната и се поръсва с малко червен пипер.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


220 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: