Руло от заек с пюре от сладки картофи

Вкусна комбинация от заешко месо, сос и пюре от батати с аромат на джинджифил
Източник: Бон Апети
Дата: 18.04.2011
Руло от заек с пюре от сладки картофи
 
Необходими продукти:
1 заек
100 мл зехтин
100 г краве масло
1/2 л бяло вино
сол и черен пипер меланж на вкус

за соса:
костите от заека
200 г моркови
150–200 г лук
6–7 скилидки чесън
2 стръка селари (200 г глава целина)
2–3 с. л. доматено пюре
50 г краве масло
100 мл олио
1/2 л бяло вино
1 с. л. червен пипер
по 1/3 връзка магданоз, мащерка и салвия
сол и пипер меланж на вкус

за пюрето:
500 г батати (сладки картофи)
50 г краве масло
250 мл прясно мляко
1–2 щипки джинджифил
1 люспа мейс (обвивката на индийското орехче)
пармезан за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Руло от заек с пюре от сладки картофи

Заекът се обезкостява, така че да остане цяло парче месо, от което да се направи руло. Месото се овкусява със сол, пипер меланж и се намазва с масло. Завива се на руло и се запечатва в тиган. Пече се в тава със зехтина и виното, покрито с фолио, на 150 градуса около 1 час. Изважда се и се нарязва на порции.


2
Руло от заек с пюре от сладки картофи 2
Костите от заека се пекат във фурна на 180–200 градуса за 10–15 минути. Зеленчуците за соса се нарязват наедро и се запържват в олиото. Прибавя се студеното масло и когато се разтопи, се налива виното. След като то се изпари, се прибавят доматеното пюре, билките, костите, сол и пипер и се наливат 2 л студена вода.
3
Руло от заек с пюре от сладки картофи 3
Сосът се оставя на силен огън да кипне, след това силата на огъня се намалява и сосът ври 3–4 часа, като се отпенва. Прецежда се и се оставя на слаб огън да се редуцира. Ако сосът е много силен на аромат и вкус, може да се омекоти с малко масло и сметана.
4
Руло от заек с пюре от сладки картофи 4
Пюрето се приготвя, като бататите се сваряват, обелват се и се намачкват. Млякото се кипва с джинджифила, сол, пипер и мейса. Дръпва се от огъня и се оставя да поеме ароматите. Постепенно се налива към намачканите картофи в касеролата, разбърква се добре и накрая се поръсва с пармезан. Ястието се сервира, като в порционни чинии се слага парче от заешкото руло, залива се със сос и се гарнира с пюре.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: