Родопски клин със сирене

По рецепта на Даниел Банчев
Източник: Бон Апети
Дата: 21.10.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
350 г брашно (+ за поръсване)
200 г ориз
300 г овче сирене
3 яйца
200 г краве масло
1 с. л. оцет
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Родопски клин със сирене
От брашното, оцета, солта и 150 мл вода се замесва меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да почине за 30 минути.
2
Родопски клин със сирене 2
Оризът се сварява до полуготовност и се охлажда.
3
Родопски клин със сирене 3
Маслото се разтопява и около 1/4 от него се разбърква с ориза.
4
Родопски клин със сирене 4
Сиренето се натрошава, яйцата се разбиват с щипка сол. Оризът се разбърква с яйцата и сиренето.
5
Родопски клин със сирене 5
Тестото се разделя на две части, които се разточват на тънки кори.
6
Родопски клин със сирене 6
Тава се маже с масло, поставя се едната кора, като трябва да излиза извън формата, маже се обилно с масло, слага се плънката и се полива с масло.
7
Родопски клин със сирене 7
Покрива се с втората кора, ако е по-голяма, краища й се изрязват. Стърчащите краища на долната кора се прегъват навътре и се мажат с масло.
8
Родопски клин със сирене 8
Баницата се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30 минути.
9
Родопски клин със сирене 9
Обръща се с помощта на друга тава и се запича на същата температура, докато кората се зачерви – за около 15 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2023
Вкусен е, при мен стана за по-кратко време, по инерция сготвих ориза в азиатски стил, добре измит и да изпие цялата течност, под капак. Не знам дали това, че е бил по-сух е причината да стане по-малко слегнат моя клин от както изглежда този тук, моят изглежда като питка. Благодаря за рецептата!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


132 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: