Ризото с тиквички и гъби

Свежо и апетитно
Източник: Бон Апети
Дата: 15.04.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г ориз „Арборио“
300 г кафяви печурки
5 г сушени манатарки
2 тиквички
1 морков
1 лимон
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
700 мл зеленчуков бульон
150 мл бяло вино
60 мл зехтин (+ за намазване)
2 стръка риган
сол и черен пипер на вкус

за гарниране:
80 г сирене „Грана падано“
60 г краве масло
1/4 връзка босилек


Начин на приготвяне:
1
Ризото с тиквички и гъби
Морковът се настъргва, а лукът и чесънът се наситняват.
2
Ризото с тиквички и гъби 2
Запържват се в половината от зехтина, докато омекнат, без да се карамелизират.
3
Ризото с тиквички и гъби 3
Добавя се оризът и се запържва за кратко. Налива се виното, разбърква се и щом алкохолът се изпари, се слага наситненият риган.
4
Ризото с тиквички и гъби 4
Малко по малко и при непрекъснато бъркане се налива бульонът. Готви се, докато оризът стане „ал денте“.
5
Ризото с тиквички и гъби 5
Тиквичките се разполовяват и се почистват от семките. Намазват се със зехтин, посоляват се и се готвят на тиган от двете страни. След това се режат напречно на тънки ивички.
6
Ризото с тиквички и гъби 6
Манатарките се накисват в около 250 мл вряла вода.
7
Ризото с тиквички и гъби 7
Печурките се почистват, режат се на кубчета и се запържват в останалия зехтин. Посоляват се.
8
Ризото с тиквички и гъби 8
Оризът се смесва с тиквичките, накълцаните манатарки и около 100 мл от водата, в която са киснати. Овкусява се със сол и черен пипер.
9
Ризото с тиквички и гъби 9
Прибавят се печурките, настръгнатото сирене „Грана падано“, маслото, наситненият босилек, настърганата лимонова кора и 1–2 лъжици лимонов сок.
10
Ризото с тиквички и гъби 10
Разбърква се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

02.08.2021
Прекрасна рецепта! Благодаря!
7.
Изпрати
лично съобщение

03.11.2020
Стана божествено. Благодаря ❤️
6.
Изпрати
лично съобщение

09.09.2018
Направих ястието с някои леки промени в съставките. Стана страхотно.
5.
Изпрати
лично съобщение

02.12.2016
замених манатарката с кладница - стана още по-ароматно!
4.
Изпрати
лично съобщение

05.06.2016
Много свеж и лек вкус . Страхотна рецепта :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


226 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: