Ризото с калмари и тиквички

Морско ризото, което освен с млади тиквички, приготвяме с бекон, бяло вино и розмарин
Източник: Бон Апети
Дата: 02.06.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г пресни туби от калмари
1 1/2 ч. ч. ориз „Балдо“
500 г бейби тиквички
3 скилидки чесън
200 г бекон на ленти
150 мл бяло вино
800 мл рибен бульон
40 мл зехтин
125 г краве масло
1 стрък розмарин
4 стръка пресен лук
5 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Ризото с калмари и тиквички

Беконът се нарязва на дребни кубчета. Лукът, чесънът и магданозът се наситняват. От розмарина се отделят листенцата и също се наситняват.  Тиквичките се нарязват на шайби, като цветовете се отделят. Калмарите се почистват от вътрешната мека кост и се измиват. Тубите се разтварят с нож, след това по повърхността им от вътрешната страна се правят ромбоидни разрези. Подсушават се върху кухненска хартия и се нарязват на правоъгълници.

 


2
Ризото с калмари и тиквички 2

Луът и чесънът се запържват в половината от зехтина.

 


3
Ризото с калмари и тиквички 3

Сипва се оризът, без да се мие. Разбърква се и се налива бялото вино. Щом се абсорбира от ориза, малко по малко се наливат 600 мл от бульона, като се разбърква непрекъснато, а температурата на огъня трябва да е умерена.  

 


4
Ризото с калмари и тиквички 4

Когато оризът абсорбира течността, се изсипва в купа. Съдът се измива, подсшува се и се сгорещява. В него се сипва беконът и се запича, докато си пусне мазнината си.

 


5
Ризото с калмари и тиквички 5

Слагат се калмарите и розмаринът. Оставя се на огъня докато леко се запържат и се нагънат (стават като таралежи). Изваждат се в купа.

 


6
Ризото с калмари и тиквички 6

В същия съд се сипва останалият зехтин и се запържват тиквичките.

 


7
Ризото с калмари и тиквички 7

Прибавят се оризът, калмарите с бекона и се налива останалият бульон.

 


8
Ризото с калмари и тиквички 8

Когато оризът го поеме, съдът се дърпа от огъня. Слагат се маслото, нарязано  на бучки, магданозът, сол и черен пипер. Разбърква се.

 


9
Ризото с калмари и тиквички 9

Ризотото се разпределя в чинии и се поднася веднага.


 




Съвет: По желание, цветовете от тиквичките се овалват в смес от 1 разбито яйце, сол, черен пипер, 4 с. л. брашно, около 50 мл вода и малко чесън на прах. Панират се на маслена баня в сгорещено олио, за кратко. 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


241 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: