Ризото с грах, аспержи и свежа мента

Източник: Крина
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 04.04.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г ориз Арборио Krina
150 мл бяло вино
900 мл зеленчуков бульон
150 г замразен грах
1 глава лук
40 г краве масло
1/2 връзка аспержи
4–5 с. л. зехтин
лимонов сок
50 г сирене „Пармезан“
2–3 клонки мента
сол и черен пипер на вкус

за зеленчуковия бульон:
1 глава лук
1 морков
1 стрък целина
2–2,5 л вода
твърдата част от стъблата аспержи
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пригответе бульона, като сложите едро нарязаните зеленчуци в студена вода, посолите ги и ги варите 20 минути.
2
Измийте аспержите, отчупете долната част от стъблото и я сложете във водата за бульона. Ако има нужда, обелете внимателно част от стъблото с белачка за зеленчуци.
3
В тиган загрейте 2 с. л. зехтин и сотирайте аспержите за 3–4 минути. Преди да свалите от котлона, посолете и поръсете с лимонов сок. Извадете ги върху дъска и нарежете стъблата на колелца. Запазете 3–4 см от връхчетата за гарниране.
4
В голяма тенджера загрейте останалия зехтин, добавeте ситно нарязания лук и сотирайте за 4–5 минути с щипка сол.
5
Прибавете ориза Арборио на Krina, разбъркайте, за да се намасли добре, и налейте виното. Разбъркайте и оставете алкохолът да се изпари, а оризът да поеме цялата течност. Започнете да наливате по малко от горещия бульон, като бъркате внимателно и почти непрекъснато. Посолете и подправете с малко черен пипер. Варете ориза около 20 минути, като наливате още от бульона, едва след като предишното количество е абсорбирано изцяло.
6
Малко преди да е готов оризът, добавете граха и разбъркайте добре. Опитайте ориза. Трябва да е много кремав на вид и съвсем леко твърд в средата на зърното. Ако не е по вкуса ви, варете още 2–3 минути.
7
Изключете котлона, добавете маслото и разбъркайте много добре. Добавете настърган пармезан и нарязаните стъбла аспержи. Поръсете с листенца прясна мента. Поднесете ризотото веднага с връхчетата аспержи, ленти пармезан и малко зехтин.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

11.04.2018
Първото ми ризото, стана чудесно :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: