Рибени пелмени със сос от коприва

Лора дава идея за пикантни пелмени с ципура и млечен сос с млада коприва
Източник: Бон Апети
Дата: 25.04.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 ципури (800 г общо)
1 тиквичка
2 с. л. зехтин „Екстра върджин“
кората от 2 лимона
1 ч. л. люто къри
сол и черен пипер на вкус

за тестото:
1 1/2 ч. ч. брашно
1 яйце (размер L)
1/2 ч. л. сол
1 ч. ч. топла вода
брашно за размесване

за соса:
200 г коприва
400 г кисело мляко (4,5 % масленост)
70 мл прясно мляко
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Рибени пелмени със сос от коприва

В купа се смесват  брашното и солта, налива се водата, разбърква се и се прибавя  яйцето. Замесва се меко тесто и се оставя да почине.

 


2
Рибени пелмени със сос от коприва 2

Рибата се почиства и се филетира. С пинсета се отстраняват всички дребни костици. Филетата се измиват и се подсушават. От гръбнака се остъргва останалото след филетирането месо с лъжица. Филетата се скълцват и заедно с отделеното месо от костите се слагат в купа.

 


3
Рибени пелмени със сос от коприва 3

Тиквичката се нарязва на много малки кубчета, без сърцевината. Слага се в купата при рибата. Прибавят се настърганата лимонова кора, кърито, зехтинът, сол и черен пипер.

 

 


4
Рибени пелмени със сос от коприва 4

Копривата се попарва с вряла вода, отцежда се и се почиства от дебелите дръжки.

 


5
Рибени пелмени със сос от коприва 5

Тестото се разточва на тънка кора върху набрашнен плот. С ринг се изрязват кръгове.

 


6
Рибени пелмени със сос от коприва 6

В средата на всеки се поставя по малко от плънката. Краищата се намазват с вода.


 


7
Рибени пелмени със сос от коприва 7

Оформят се пелмени, като две страни се събират и се залепват до средата, третата се притиска на широката страна и ръбчетата се залепват. Получава се нещо като широк равнобедрен триъгълник.

 


8
Рибени пелмени със сос от коприва 8

В тенджера се налива гореща вода, слага се на умерен огън и в съда се слага приставка за готвене на пара. Поставят се половината пелмени, без да се допират и се готвят за 6–7 минути. Вадят се и се покриват с алуминиево фолио. Така се приготвят и останалите.

 


9
Рибени пелмени със сос от коприва 9

Копривата се пасира с прясното мляко и чесъна на фино пюре. Киселото мляко се разбива леко с телена бъркалка.

 


10
Рибени пелмени със сос от коприва 10

Смесват се, овкусява се със сол и черен пипер.

 


11
Рибени пелмени със сос от коприва 11

Пелмените се сервират върху соса. По желание се покапват с малко зехтин „Екстра върджин“.


 




Съвет: От тези продукти излизат 24 пелмена, предвидени са по 6 в порция.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

16.03.2015
Страхотна рецепта. След постите ще я опитам, но ципурата ще заменя със сьомга. Нямам приставка за готвене на пара, но имам широка цедка,която ще използвам.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


168 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: