за бульона:
200–300 г рибно рагу (глава, кости)
1 глава лук
1 морков
2 дафинови листа
1 ч. л. черен пипер на зърна
за супата:
500 г филе от риба (лаврак)
150 г глава целина
2 моркова
2 картофа
бялата част от 2 стръка праз
50 мл зехтин
1 с. л. ретро горчица
сол и черен пипер на вкус
за чесновия сос „Скордаля“:
120 мл зехтин
120 г сухари (от бял хляб)
80 г орехи
8 скилидки чесън
сокът от 1 лимон
сол на вкус
за баничките:
4 листа фини точени кори
2 стръка магданоз
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
краве масло за намазване
сол на вкус
Главата и костите от рибата се завързват в марля, слагат се в дълбока тенджера, заедно с нарязаните наедро лук и морков, дафиновите листа и черния пипер.
Заливат се с 2 л студена вода и се варят около 45 минути на умерен огън, като се отпенва. Готовият бульон се прецежда.
Празът, морковите и целината за супата се почистват, режат се на кубчета и се запържват в зехтина, докато омекнат, но без да се карамелизират.
Добавя се горчицата, налива се бульонът и се овкусява със сол и черен пипер.
Слагат се и обелените и нарязани на малки кубчета картофи. Вари се, докато картофите омекнат.
Рибата се нарязва на кубчета.
Сухарите за соса се натрошават и се запържват до златисто в 2 с. л. зехтин.
Орехите се смилат. В блендер се смилат сухарите. Прибавят се накълцаният чесън, орехите, лимоновият сок и сол на вкус.
Смила се, като постепенно се налива останалият зехтин.
Сосът се разрежда с около 50 мл вода и се разбърква, като 1–2 с. л. от соса се разбъркват в супата. Добавя се и рибата. Тенджерата се отстранява от котлона и се похлупва, за да се пошира рибата.
Магданозът, розмаринът и мащерката за баничките се накълцват и се посоляват.
Лист точени кори се маже с масло, поръсва се с билките и се навива по дължина на стегнато руло.
Реже се на по-малки рула. Така се приготвят и останалите банички.
Подреждат се в тава с незалепващо покритие, намазват с масло и се пекат около 6 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.
Супата се поднася с баничките и скордалята.