Риба скат върху пюре от леща

Ето как лещата може да се превърне в изискана гарнитура - в случая към пържена риба с ароматна коричка
Източник: Бон Апети
Дата: 13.03.2013
Риба скат върху пюре от леща
 
Необходими продукти:
800 г филе от риба скат (замразено)
1 с. л. каперси
100 мл бяло вино
100 г краве масло
1 с. л. олио
100 г брашно
1 ч. л. риган
1 ч. л. чесън на прах
6 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус

за пюрето:
400 г леща
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
100 г целина (глава)
3 с. л. зехтин „Екстра върджин“
3 с. л. олио
2 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Риба скат върху пюре от леща

Лещата се почиства, измива се, сварява се и се отцежда.

 


2
Риба скат върху пюре от леща 2

Морковът, целината и лукът се обелват и се нарязват наситно. Скилидките чесън се смачкват.

 


3
Риба скат върху пюре от леща 3

Зеленчуците се запържват в сгорещеното олио, докато омекнат.

 


4
Риба скат върху пюре от леща 4

Към тях се прибавя отцедената леща, налива се и 250 мл от водата от варенето. Слагат се листенцата от мащерката.

 


5
Риба скат върху пюре от леща 5

Прехвърля се в купа, овкусява се със сол и черен пипер и се пюрира. Минава се през цедка, за да стане сместа по-фина. Налива се зехтинът и се разбърква.

 


6
Риба скат върху пюре от леща 6

Месото на рибата се отделя от хрущяла с нож.

 


7
Риба скат върху пюре от леща 7

В чиния се смесват брашното, риганът и сухият чесън. Разбърква се.

 


8
Риба скат върху пюре от леща 8

Филетата се овкусяват със сол и черен пипер и се овалват в брашнената смес.

 


9
Риба скат върху пюре от леща 9

В тиган се сгорещяват олиото и половината масло. В тях се запържват рибните филета. Изваждат се.

 


10
Риба скат върху пюре от леща 10

В съда се добавя останалото масло, слагат се каперсите и 2 стръка мащерка, налива се виното и се оставя на котлона докато сосът леко се сгъсти.

 


11
Риба скат върху пюре от леща 11

Рибата се сервира с пюрето, а върху нея се полива от соса. Слага се по 1 стрък мащерка за украса.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: