Риба със сос от бяло вино

Бързо и лесно за приготвяне ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 16.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 пъстърви (по 400–600 г всяка)
1 стрък стеблена целина
1/4 стрък праз
1 морков
2 стръка магданоз
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. бял пипер на зърна
сол и черен пипер на вкус

за соса „Бонфоа“:
500 мл бяло вино
1 малка глава лук шалот
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
5 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
1 с. л. сок от лимон
1/4 ч. л. бял пипер


Начин на приготвяне:
1
Риба със сос от бяло вино
Морковът и целината се обелват и се нарязват на дълги, тънки ленти. Празът се цепва, част от вътрешността се изважда и в него се поставят морков, целина, мащерката, магданозът и дафиновият лист. Завързва се с конец.
2
Риба със сос от бяло вино 2
Рибата се почиства от люспите и се филетира, като кожата не се маха.
3
Риба със сос от бяло вино 3
Костите от рибата се слагат в тенджера. Заливат се с 1 л студена вода и се кипва. В тенджерата се добавят подправките в праза и белият пипер. Готви се 15–20 минути.
4
Риба със сос от бяло вино 4
С лъжица, от повърхността, се отстранява пресеченият белтък.
5
Риба със сос от бяло вино 5
Около 2 с. л. масло се загряват и в него се запържва брашното.
6
Риба със сос от бяло вино 6
Наливат се 200 мл от топлия рибен бульон – малко по малко – до получаване на кадифен сос - велуте.
7
Риба със сос от бяло вино 7
Лукът се наситнява и се готвит във виното, заедно с дафиновия лист, мащерката и белия пипер, докато лукът омекне и виното се редуцира наполовина.
8
Риба със сос от бяло вино 8
Налива се велутето. Пасира се и се прецежда.
9
Риба със сос от бяло вино 9
Добавят се останалото масло и лимоновият сок.
10
Риба със сос от бяло вино 10
Рибата се овкусява със сол и черен пипер. Готви се на плоча, намазана със зехтин.
11
Риба със сос от бяло вино 11
Поднася се със соса.



Съвети:
Останалите морков, целина и вътрешността от праза използвайте за друга рецепта.
Останалият рибен бульон може да замразите и да използвате за рибена чорба, ризото с морски дарове и др.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

26.01.2017
Полезна, лесна, вксуна!!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


267 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: