Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички

Нежният сос и деликатното пюре от тиквички чудесно подхождат на печената на пара ципура
Източник: Бон Апети
Дата: 28.07.2011
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички
 
Необходими продукти:
2 ципури
3–4 стръка мащерка
1 лайм
2 с. л. зехтин
сол и бял пипер на вкус

за соса:
главите и костите от рибите
60 г филетата от аншоа
500 мл телешки бульон
300 мл червено десертно вино
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 морков
1 стрък селари
1 дафинов лист
1/4 връзка магданоз
2–3 стръка мащерка
1 с. л. нишесте
2 с. л. краве масло
1 с. л. олио

за пюрето:
3 тиквички
50 мл течна сметана
20 г краве масло
20 г брашно
1 щипка чесън на прах
сол и бял пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички

Рибите се филетират, а главите и костите се отделят за соса.


2
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 2

Филетата се овкусяват се със сол и бял пипер, върху тях се поставят тънки резени лайм и мащерката. 


3
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 3

Захлупват се две по две, намазват се със зехтин и се пекат на пара 12–13 минути.


4
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 4

Сосът се приготвя, като лукът, чесънът, морковът и селарито се наситняват и се запържват в олиото и маслото. 


5
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 5

Когато се карамелизират, се прибавят главите и костите от рибата и се оставят леко да се позапържат. 


6
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 6

Налива се виното и се прибавят подправките – дафиновият лист и наситнените магданоз и мащерката. 


7
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 7

Налива се телешкият бульон, похлупва се и се оставя да къкри на слаб огън. Прибавят се и филетата от аншоа.


8
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 8

Когато сосът се сгъсти, се прецежда и се сгъстява с нишестето, предварително разтворено в студена вода.


9
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 9

Тиквичките за пюрето се бланшират във вряща подсолена вода и се пасират.


10
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 10

В тиган се сгорещява маслото, изсипва се брашното и се разбърква.


11
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 11

Прибавят се пасираните тиквички и се налива сметаната. Пюрето се овкусява с чесъна на прах, сол и бял пипер на вкус.


12
Риба на пара с женевски сос и пюре от тиквички 12

Рибата се поднася върху пюрето, залята със соса. 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: