Редена мусака с коприва

Източник: Бон Апети
Дата: 11.03.2010
Редена мусака с коприва
 
Необходими продукти:
600–700 г коприва
200 г ориз
3 глави лук
7–8 с. л. олио (1/2 к. ч.)
1 ч. л. червен пипер
2–3 с. л. доматено пюре
50–100 г кашкавал
30 г краве масло
1 с. л. брашно
150 мл прясно мляко
1 щипка индийско орехче
2 жълтъка
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Почистената и измита коприва се залива с вряла вода, престоява 5 минути, отцежда се, отново се изплаква и се нарязва надребно.
2
Оризът се сварява в подсолена вода и се отцежда.
3
Лукът се нарязва на филийки и се запържва в олиото за няколко секунди, налива се малко гореща вода и се оставя да се задуши около 5–10 минути. След като омекне, се добавя червеният пипер, разбърква се и се разрежда с доматеното пюре. След това се долива малко вода и се бърка, докато пюрето се разтвори. Прибавя се попарената коприва и отново се разбърква.
4
Заливката се приготвя, като маслото се разтопява и в него до златисто се запържва брашното. Разрежда се със студеното прясно мляко и след като кипне, се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. В отделен съд се разбиват жълтъците и към тях внимателно се сипва белият сос, като се бърка непрекъснато.
5
На дъното на подходящ съд се слага от копривената смес, върху нея се реди пласт ориз и отново от копривата. Полива се със заливката, настъргва се от кашкавала и се пече до златисто в умерено загрята фурна при температура 180 градуса.
 
 
 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: