Ръжено пшеничен хляб

Ароматен и много вкусен
Източник: Бон Апети
Дата: 20.10.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за предварителното тесто:
200 г брашно
50 г ръжено брашно
1 пакетче суха мая
2 с. л. мед

за основното тесто:
180 г бяло брашно (+ за поръсване)
300 г ръжено брашно
2 с. л. ким
2 с. л. зехтин
1 1/2 ч. л. сол
1 белтък
грис от твърда пшеница (семолина) за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Ръжено пшеничен хляб
За предварителното тесто в купа се смесват двата вида брашно, 500 мл топла вода, маята и медът. Разбърква се добре, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса за около 2 часа.
2
Ръжено пшеничен хляб 2
Към него се добавят бялото и ръженото брашно за основното тесто, кимът, зехтинът и солта, и се меси продължително време. Трябва да се получи меко, лепкаво тесто. Ако е нужно, докато се меси, се поръсва с брашно. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 3 часа.
3
Ръжено пшеничен хляб 3
Тестото се разделя на две части. Върху плот, поръсен с грис от твърда пшеница се оформят 2 хляба. Слагат се в тава и се оставят да втасат за около час.
4
Ръжено пшеничен хляб 4
След това се намазват с разбития белтък, а по повърхността им се правят недълбоки прорези.
5
Ръжено пшеничен хляб 5
Фурната се загрява на 220 градуса с вентилатор, а за да се образува пара, на дъното се поставя тава с вода и камъни.
6
Ръжено пшеничен хляб 6
Хлябът се пече 10 минути, докато стане с кафява коричка, след това температурата се намалява на 180 градуса с вентилатор и се допича за още около 30 минути.
7
Ръжено пшеничен хляб 7
Охлажда се.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

23.10.2024
Здравейте, да бяхте много полезни. Знам, че при печенето на тесто нещата зависят от много фактори, затова исках поне малко да се ориентирам, за което Ви благодаря!
7.
Изпрати
лично съобщение

23.10.2024
Здравейте Велина, по принцип времето за печене винаги зависи и от фурната, защото различните модели фурни не пекат еднакво, независимо, че им се задава определен градус:) Иначе, времето за печене на един или два хляба едновременно във фурната е едно и също. Времето за втасване също много зависи от топлината на помещението, в което втасва тестото. При по-затоплено помещение, тестото втасва по-бързо. Няма проблем тестото да втасва във фурна, загрята максимум до 50 градуса. Надяваме се, че сме били полезни:) Поздрави от нас.
6.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2024
Здравейте, много интересно предложение, събудихте любопитството ми да пробвам, но преди това имам няколко въпроса: променя ли се времето за пчене, ако количеството е наполовина, съответно, ако количеството е наполовина променя ли се времето за втасване, както и дали има значение, ако втасват във фурна, т.е. по-бързо като цяло?
5.
Изпрати
лично съобщение

29.12.2016
Това ми се получи
4.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2016
За пръв път направих ръжен хляб и беше много успешно , благодарение на вас . Хубаво е че ви има
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: