Пушена риба със сос от шампанско

Източник: Бон Апети
Дата: 17.11.2011
Пушена риба със сос от шампанско
 
Необходими продукти:
500 г сьомга (2 парчета по 250 г с кожата)
1 ч. л. кориандър на зърна
1/2 ч. л. семе от копър
1/2 ч. л. пипер меланж
1 с. л. морска сол

за гарнитурата:
60 г бекон
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 ч. л. царевично нишесте
1 с. л. краве масло
сол и черен пипер на вкус

за соса:
100 мл шампанско
1 ч. л. дижонска горчица
50 мл готварска сметана


Начин на приготвяне:
1
Пушена риба със сос от шампанско

Подправките за рибата се смилат в блендер. Сьомгата се овкусява от всички страни.


2
Пушена риба със сос от шампанско 2

На дъното на голяма тава се подреждат дървени трески от череша (чипс), предварително намокрени. Съдът се слага на силен огън.


3
Пушена риба със сос от шампанско 3

Върху треските се поставя алуминиева фолио, което ще предпази от подпалване.


4
Пушена риба със сос от шампанско 4

Върху фолиото – решетка за печене, може и от микровълнова фурна. Рибата се слага върху скарата и тавата се завива плътно с алуминиево фолио. Силата на огъня се намалява и рибата се опушва за 13–14 минути.


5
Пушена риба със сос от шампанско 5

Лукът, чесънът и беконът се нарязват наситно и се запържват в маслото до омекване и карамелизиране на лука. Добавя се нишестето, разтворено в 30 мл вода и се овкусява със сол и пипер.


6
Пушена риба със сос от шампанско 6

Гарнитурата се пресипва в рингове. Запича се в загрята на 180 градуса фурна за 7–8 минути.


7
Пушена риба със сос от шампанско 7

Шампанското се слага в касерола на котлона и се оставя да се редуцира.


8
Пушена риба със сос от шампанско 8

Добавят се горчицата и сметаната и се разбърква.


9
Пушена риба със сос от шампанско 9

Рибата се почиства от кожата и се поднася с гарнитурата, която се вади от ринга, и полята със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: