Пудинг с телешко и гъби

Ефектно ястие за специални поводи
Източник: Бон Апети
Дата: 26.11.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
350 г брашно
175 г свинска мас
1 жълтък
1/2 ч. л. сол

за пълнежа:
1,6 кг телешки врат
100 г пушен бекон
1 глава лук
2 скилидки чесън
250 г печурки
1 корен пащърнак
4 стръка мащерка
1 дафинов лист
1 с. л. горчица
3 с. л. брашно
400 мл телешки бульон
400 мл тъмна бира
40 мл олио
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пудинг с телешко и гъби
Месото, беконът и почистените лук, пащърнак, гъби и чесън се нарязват на кубчета.
2
Пудинг с телешко и гъби 2
Месото се поръсва с брашното, като се изтупва от излишното в цедка.
3
Пудинг с телешко и гъби 3
Запържва се на няколко пъти в олиото, докато стане златисто.
4
Пудинг с телешко и гъби 4
Изважда се от съда.
5
Пудинг с телешко и гъби 5
На негово място се запържват първо беконът, докато се зачерви и след това нарязаните зеленчуци, като чесънът се слага накрая, за да не загори.
6
Пудинг с телешко и гъби 6
Когато зеленчуците омекнат, се връща месото.
7
Пудинг с телешко и гъби 7
Добавя се горчицата, слагат се мащерката и дафиновият лист.
8
Пудинг с телешко и гъби 8
Наливат се бирата и бульонът, овкусява се със сол и черен пипер и се готви около 2 часа на слаб огън, под капак, докато месото омекне.
9
Пудинг с телешко и гъби 9
Прецежда се, а сосът се запазва.
10
Пудинг с телешко и гъби 10
През това време се приготвя тестото, като брашното се смесва със солта и се добавя свинската мас. Претрива се с пръсти, така че да се получат трохи.
11
Пудинг с телешко и гъби 11
Прибавят се жълтъкът и 3–4 с. л. студена вода.
12
Пудинг с телешко и гъби 12
Замесва се твърдо тесто.
13
Пудинг с телешко и гъби 13
Дъното и стените на малка стъклена купа се покриват с разточеното тесто, като 1/3 от тестото се заделя за капак.
14
Пудинг с телешко и гъби 14
Слага се плънката и се притиска.
15
Пудинг с телешко и гъби 15
Налива се малко от соса.
16
Пудинг с телешко и гъби 16
Покрива се с капак, разточен от заделеното тесто.
17
Пудинг с телешко и гъби 17
Краищата на тестото от купата се затварят навътре и се притискат с пръсти.
18
Пудинг с телешко и гъби 18
Купата се покрива с пергаментова хартия и се завързва с конец.
19
Пудинг с телешко и гъби 19
След това се покрива и с алуминиево фолио и отново се завързва стегнато с конец, за да не излиза парата.
20
Пудинг с телешко и гъби 20
Слага се в тенджера, на дъното на която има 4–5 пръста вода.
21
Пудинг с телешко и гъби 21
Поставя се капак и се готви около 2 часа на слаб огън. Ако има нужда, по време на готвенето, се долива още вода.
22
Пудинг с телешко и гъби 22
Готовият пудинг се изважда от тенджерата.
23
Пудинг с телешко и гъби 23
Освобождава се от купата, като се обръща върху чиния.
24
Пудинг с телешко и гъби 24
Нарязва се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2014
Първият път готвя винаги по рецепта.Вторият път -добавих малко повече гъби и бекон и кисели краставички.Моите мъже в къщи харесаха пудинга-дори кучето опита/по скоро си изпроси/.
1.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2014
тази рецепта е страхотна цялото семеиство я хареса
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


137 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: