Бадемите се смилат фино, без да стават на паста и се смесват с пудрата захар. Слагат се в тава върху хартия за печене и се сушат в загрята на 120 градуса фурна, без вентилатор, за около 30 минути като се разбъркат веднъж. Това е с цел да се изпари влагата от ядките и захарта.
Пъпешът се нарязва на кубчета, кипва се в смес от водата и амаретото и се оставя на слаб огън, докато течността се изпари. След това се охлажда.
Цитрусите се измиват много добре, след което корите им се обелват с фина белачка (а портокалите се запазват за сок). Ако има останала бяла част, се изрязва, защото тя горчи.
Корите се бланшират в кипяща вода за 30 секунди, след това се шокират в ледено студена. Горещата вода се изхвърля и на нейно място се слага нова. Бланшира се още 2 пъти. По този начин се премахва част от горчивия вкус на цитрусите.
Водата (за захаросването на цитрусите) и захарта се кипват и щом захарта се разтвори напълно, към сместа се слагат бланшираните кори. Варят се, докато течността се изпари. След това се охлаждат.
Корите и пъпешът се смилат в блендер, докато станат на паста. Прибавя се и малко (2-3 с. л.) прясно изстискан сок от обелените портокали, отново се блендира, докато се получи гладка смес.
Тогава се слагат и охладените захар с бадемите, отново се разбива, докато стане гладко тесто. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за 30 минути.
След това се разточва върху плот, поръсен с пудра захар и с помощта на ринг се изрязват сладки с бадемообразна форма. (С ринга върху тестото се изрязват кръгчета, които се застъпват, така се получава бадемообразната форма. Остатъкът от тестото се разточва наново и от него по същия начин се режат сладки).
Белтъкът за глазурата се разбива леко (не трябва да има мехурчета в сместа) и се смесва с пресятата пудра захар и портокаловия сок.
Глазурата се намазва с четка върху сладките и се оставя да изсъхне и да се втвърди за около 30 минути. След това отново се намазват. И отново се оставят да изсъхнат.
После се подреждат в чиния и се поднасят.
Съвети: Десертът се прави със сурови белени бадеми, с печени не става, тъй като те са сухи и нямат необходимата мазнина.
Също така, се внимава при смилането, защото ако се смелят прекалено наситно, избива мазнината, а това не трябва да се случва.
От тези продукти излизат 60 сладки, предвидени са по 3 в порция.