Пролетен гювеч

Лек, диетичен и много вкусен гювеч
Източник: Elizabeth Georgieva
ТИТЛА: Чирак
Дата: 12.12.2017
Пролетен гювеч
Пролетен гювеч
 
Необходими продукти:
2 глави лук
1 връзка пресен лук
4 малки свежи тиквички
3 средно големи моркова
около 1 кг пресни картофи
1 връзка пресен магданоз
1 връзка пресен копър
1 връзка пресен чесън
1 домат (или 2 с. л. доматено пюре)
1/2 ч. л. лют червен пипер
1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
4 яйца
1 ч. ч. зехтин
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Двата вида лук и чесънът се обелват и се измиват. Старият лук се нарязва на по-едри ивици, а чесънът и пресният лук - на пръстенчета, широки около сантиметър.
2
Тиквичките се измиват старателно и краищата им се отстраняват. Режат се на ленти, дебели около 1 пръст, след това на ивици и накрая - на кубчета, с размер около 1 см.
3
Морковите се измиват старателно, белят се с белачка и се нарязват на по-едри кубчета, подобно на тиквичките.
4
Картофите се измиват със сол (ако са съвсем пресни и с тънка люспа) или леко се остъргват с нож, след което се режат на четвъртинки.
5
Връзките магданоз и копър се преглеждат за чужди треви, измиват се и се накълцват на ситно.
6
Зеленчуците се смесват в голяма тава, като преди това за много кратко са минали през горещия зехтин в тигана. Добавят се обеленият и настърган домат, магданозът и копърът, като малка част от зелените подправки се заделят за заливката.
7
Фурната се загрява на 200 градуса с вентилатор. Ястието се слага да се пече, като периодично се разбърква внимателно, за да не се разкашкат зеленчуците и тавата се завърта - за по-равномерно изпичане.
8
Когато се получи приятна светлокафява коричка и зеленчуците видимо омекнат, се заливат с киселото мляко (в което предварително е изгасена содата за хляб), смесено с добре разбърканите яйца, черния и лютия пипер, сол на вкус и заделените копър и магданоз.


9
Тавата се връща във фурната и ястието се запича до готовност.


Съвети:
По желание към ароматите може да се добави ситно настъргано индийско орехче - веднъж към продуктите за печене и втори път - към заливката.

Най-добре се усещат ароматите в гозбата, когато изстине, ако имате търпение да дочакате, а не се насладите на топлите разтапящи се картофки и тиквички.

Към тази рецепта може да се добави и зелен боб (от светлия вид).
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


136 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: