Празнична двуетажна торта

За най-хубавите мигове
Източник: Бон Апети
Дата: 11.04.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 кръгли пандишпанови блата с Ø 16 см
3 кръгли пандишпанови блата с Ø 26 см
олио за намазване

за крема:
500 мл сладкарска сметана
1 кг крем сирене
1 и 1/2 пакетче желатин
200 г черен шоколад (70% какао)
180 г пудра захар
60 мл светъл ром
6 стръка мента
кората от 2 лайма
1 ванилия

за гарниране:
1 кг бял фондан
150 г червен фондан
100 г зелен фондан
1 с. л. глюкоза
пудра захар за разточване


Начин на приготвяне:
1
Празнична двуетажна торта
Сметаната се разбива.
2
Празнична двуетажна торта 2
Желатинът се накисва в около 50 мл студена вода, оставя се да набъбне и се загрява на водна баня, докато стане течен.
3
Празнична двуетажна торта 3
Наситнената мента, крем сиренето, захарта, ванилията, ромът, настърганата кора от лайма и разбитата сметана се смесват, разбъркват се и на тънка струйка към тях се прибавя желатинът, после и нарязаният шоколад.
4
Празнична двуетажна торта 4
Стените на две форми за торта (с диаметър 16 см и 26 см) се намазват с олио и се покриват с пергаментова хартия. На дъното на формите се слага по една картонена подложка.
5
Празнична двуетажна торта 5
В така подготвените форми се подреждат блатове и крем, като се редуват (дъното на изпечения блат трябва да е най-отгоре) завършва се с крема. Двете торти се оставят в хладилник за 6 часа, да стегнат добре.
6
Празнична двуетажна торта 6
Изваждат се от формите, намазват се тънко с разбита сметана и отново се оставят в хладилник за 1 час, да изсъхнат.
7
Празнична двуетажна торта 7
Белият фондан се разточва на кора с дебелина 0,5–1 см върху плот, поръсен с пресята пудра захар.
8
Празнична двуетажна торта 8
С него внимателно се покрива първо по-голямата торта, а след това по–малката, а излишното количество се изрязва.
9
Празнична двуетажна торта 9
Зеленият фондан също се разточва и от него се изрязват две ленти с еднаква дебелина, с едната се покрива долната част на голямата торта, а с другата долната част на малката торта. За да се залепят по-добре лентите, долната част на тортите се намазва със смес от глюкозата и няколко капки вода.
10
Празнична двуетажна торта 10
От разточения червен фондан се изрязват кръгове с различен диаметър, като някои от тях трябва да са с дупка. Залепват се върху голямата торта, а след това и върху малката, като предварително се мажат с глюкоза.
11
Празнична двуетажна торта 11
В по-голямата торта се набучват 4 сламки, в които са поставени дървени шишчета – като опора за горният етаж на тортата.
12
Празнична двуетажна торта 12
Малката торта се поставя върху голямата и е готова за поднасяне.

Съвет:
Ако искате сами да си приготвите пандишпановите блатове, използвайте рецептата за Рисувано руло, като удвоите продуктите за големия блат и добавите 50 г какао и 1 пакетче бакпулвер. За да приготвите малките блатове, използвайте основната доза за блата, като добавите 25 г какао и 1/2 пакетче бакпулвер. Печенето е 40 минути за големия блат и 50 минути – за малкия (защото е по-висок).


Подобни рецепти:
Коментари (15)
15.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2018
Да, Елена, може да използваш захарен сироп, вместо глюкоза. Няма проблем да сложиш плодове в крема, но трябва да се внимава, защото пускат доста вода.
14.
Изпрати
лично съобщение

10.04.2018
Здравейте! Може ли да заменя глюкозата със захарен сироп, и да използвам плодове в крема?
13.
Изпрати
лично съобщение

11.09.2016
Направих тази торта за рождения ден на сина ми. Много хубава се получи, само че фонданът по едно време започна да се разтича.
12.
Изпрати
лично съобщение

24.06.2016
Божана, не е необходимо, блатовете да се сиропират. Ние само ги намазахме обилно с крема.
11.
Изпрати
лично съобщение

18.06.2016
Здравейте . Да попитам сиропират ли се блатовете или само се намазват
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: