Потица с тиква

Напомня на тиквеника, но е различна. Има и допирни точки с козунака, така че може да мине за негов зимен вариант
Източник: Бон Апети
Дата: 26.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
4 ч. ч. брашно
2 яйца
1/2 ч. ч. прясно мляко
6 с. л. захар
80 г краве масло
1 ч. л. сол
1 ванилия
1 жълтък за намазване

за маята:
1 ч. л. суха мая
1/4 ч. ч. топла вода
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. брашно

за плънката:
600 г тиква „Цигулка” (обелена)
120 г захар
120 г орехи
50 мл животинска сметана
1 ч. л. канела
2 с. л. брашно
брашно за разточване
80 г краве масло за намазване


Начин на приготвяне:
1
Потица с тиква

Маята се разтваря във водата, прибавят се захарта и брашното, и се оставя да шупне.

 


2
Потица с тиква 2

Брашното се пресява на плот и се смесва с ванилията и солта. Прави се кладенец и в него се сипват разтопеното масло, захарта, яйцата, топлото прясно мляко, както и шупналата мая.

 


3
Потица с тиква 3

Замесва се меко тесто. Поставя се в намазана с масло купа и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се да втаса за 2 часа.

 


4
Потица с тиква 4

Тиквата се нарязва на малки кубчета и се готви на пара.

 


5
Потица с тиква 5

След това се пюрира.

 


6
Потица с тиква 6

Прехвърля се в касерола и се кипва със сметаната и захарта. Орехите се запичат на сух тиган и се нарязват наедро.

 


7
Потица с тиква 7

В купа се смесват тиквата, брашното, канелата и орехите.

 


8
Потица с тиква 8

Тестото се разточва леко с точилка, поставя се върху чиста покривка, поръсена с брашно и започва да се тегли, докато стане прозрачно.

 


9
Потица с тиква 9

Намазва се с разтопено масло, отгоре се изсипва плънката и хубаво се размазва, като 2–3 пръста по краищата не трябва да са намазани. Краищата на тестото се изрязват, за да се острани дебелата част.

 


10
Потица с тиква 10

Двата края на тестото се навиват на руло един към един. Двата края се прегъват към средата. Ако формата, в която ще се пече е малка, се прегъва още веднъж.

 


11
Потица с тиква 11

Поставя се във форма терин, покрита с намокрена пергаментова хартия. Намазва се с масло и се оставя да почине 15 минути.

 


12
Потица с тиква 12

Намазва се с разбития жълтък и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 50 минути. Оставя се да се охлади и се нарязва.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

20.11.2013
Много добро предложение, което замени у нас традиционния тиквеник.
2.
Изпрати
лично съобщение

18.10.2013
Рецептата е превъзходна! Много много вкусно! Аз не разполагам с такъв голям плот вкъщи, затова разделих тестото на четири части, разточих и ги завих отделно.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
става супер
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


156 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: