Постни зелеви рулца

От менюто за Бъдни вечер (гост готвач Деница Дойчева)
Източник: Бон Апети
Дата: 19.12.2011
Постни зелеви рулца
 
Необходими продукти:
1 кисела зелка
500 г червен боб от консерва
500 г ориз (сорт „Европа“, да не е бланширан)
2 пресни червени чушки
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 връзка див лук
100 мл зехтин
1 пакетче кимион на зърна
1 връзка пресен кориандър
сос „Шрирача” на вкус
морска сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Постни зелеви рулца

Зелевите листа се изрязват от кочана и се подбират най-добрите. Остяват се настрана. Кимионът се слага в сух, загрят тиган. Разбърква се 2–3 пъти и се оставя да се охлади. Половината от него се смила или се счуква в хаванче.


2
Постни зелеви рулца  2

Бобът се отцежда от сока и се намачква в купа, но така, че да не стане на каша. Добавя се смления кинион, сол и черен пипер и се разбърква.


3
Постни зелеви рулца  3

В тенджера се слага вода с малко сол и когато заври, се потапя дивия лук, за секунди. После се слага в купа с лед и се отцежда.


4
Постни зелеви рулца  4

Оризът се измива и се отцежда. Зехтинът се загрява в съд на котлона и в него се задушават смачкания чесън, наситнения лук и нарязаните на кубчета чушки.


5
Постни зелеви рулца  5

Добавят се оризът и кимионът на зърна и се разбърква. Когато оризът стане стъклен, се налива гореща вода в съотношение 1:1. Овкусява се със сос “Шрирача”, сол и черен пипер.


6
Постни зелеви рулца  6

Огънят се намалява маскимално, съдът се похлупва и се оставя оризът да поеме течността за 10 минути. После се сваля то огъня, добавя се наситнения кориандър и се разбърква с вилица, за да стане оризът пухкав.


7
Постни зелеви рулца  7

Върху рогозка за суши се слага зелево листо (или две, ако са по-малки) и върху него се разпределя част от ориза.


8
Постни зелеви рулца  8

Слага се и от боба, като той трябва да е в центъра на ориза.


9
Постни зелеви рулца  9

Рогозката се завива, подобно на суши и готовото руло се оставя настрани. Така се правят и останалите рула.


10
Постни зелеви рулца  10

После се нарязват на парчета с дебелина 3–4 см.


11
Постни зелеви рулца  11

Всяко се връзва със стрък див лук.


12
Постни зелеви рулца  12

Рулцата се подреждат в чиния и се декорират със сос “Шрирача” и пресен кориандър.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2017
Благодаря!
4.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2016
Йоана, за тази рецепта използвахме ориз сорт „Европа“, който не е бланширан.
3.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2016
Какъв сорт е оризът?...Изглежда сте пропуснали да напишете.
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Сос "Шрирача" е много популярен в азиатската кухня. Силно пикантен, подходящ за ястия с месо и риба. У нас се предлага на щандовете за екзотични продукти в големите вериги мазазини.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Не гледах внимателно предаването, Сос Шрирача съм изпуснала Може ли малко повече инфо.Благодаря :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


195 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: