Постна зеленчукова яхния с кюфтета

Интересна комбинация
Източник: Бон Апети
Дата: 21.04.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за кюфтетата:
180 г пшеничени гранули
90 г нахутено брашно
30 г хранителна мая
360 мл червено вино
30 мл олио (+ за пържене)
1 патладжан
2 с. л. соев сос
1 ч. л. сух чесън
1 ч. л. сух лук

за яхнията:
600 мл зеленчуков бульон
250 мл червено вино
60 мл олио
500 г гъби
4 моркова
2 глави червен лук
2 скилидки чесън
4 стръка мащерка
2 стръка магданоз
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. брашно
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус

Бон Апети препоръчва:

 

Начин на приготвяне:
1
Постна зеленчукова яхния с кюфтета
Гранулите се накисват във виното за 20 минути.
2
Постна зеленчукова яхния с кюфтета 2
Патладжанът се разполовява по дължина, маже се с олио и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 30 минути.
3
Постна зеленчукова яхния с кюфтета 3
Сърцевината му се намачква с вилица и се смесва с олиото, соевия сос, сушения чесън, нахутеното брашно, хранителната мая, набъбналите гранули и сушения лук. Разбърква се добре. Трябва да се получи гъста смес.
4
Постна зеленчукова яхния с кюфтета 4
Оформят се кюфтета и се пържат в олио, до златисто.
5
Постна зеленчукова яхния с кюфтета 5
Гъбите се почистват и се нарязват наедро. Лукът и морковите се режат наедро и се запържват в сгорещеното олио. Прибавят се гъбите, накълцания чесън и се оставят да се запържат.
6
Постна зеленчукова яхния с кюфтета 6
Слагат се и брашното, доматеният концентрат, виното и бульонът. Овкусява се със сол, мащерката и дафиновия лист.
7
Постна зеленчукова яхния с кюфтета 7
Готви се 30 минути на слаб огън. Накрая се прибавят кюфтенцата.
8
Постна зеленчукова яхния с кюфтета 8
Яхнията се оставя да къкри още около 10 минути и се поднася с нарязан магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: