Поширани яйца в пикантен доматен сос

Истинското име на ястието е шакшука, произходът му е спорен, но едно е сигурно - ястието е пленително вкусно
Източник: Бон Апети
Дата: 13.11.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г смлени домати от консерва
300 г краве сирене
6 яйца размер L
1/2 връзка магданоз
4 с. л. зехтин
1 глава лук
4 скилидки чесън
2 люти зелени чушки
1 ч. л. кимион за зърна
1 с. л. червен пипер
1 пакет ливански питки за сервиране по желание


Начин на приготвяне:
1
Поширани яйца в пикантен доматен сос
Чушките се разполовяват, почистват се от семките, нарязват се натънко и се запържват заедно с наситнения лук в сгорещения зехтин.
2
Поширани яйца в пикантен доматен сос 2
Когато зеленчуците омекнат, към тях се слагат наситненият чесън, счуканият в хаванче кимион и червеният пипер. Наливат се доматите и 250 мл вода. Оставят се на котлона за около 15 минути на умерен огън.
3
Поширани яйца в пикантен доматен сос 3
Доматеният сос се подправя със сол и черен пипер, а по желание и с щипка захар.
4
Поширани яйца в пикантен доматен сос 4
В соса се чукват яйцата, котлонът се изключва, за да не кипи течността. Поставя се капак и яйцата се готвят около 5 минути или докато се станат готови.
5
Поширани яйца в пикантен доматен сос 5
Магданозът се нарязва наситно, а сиренето се натрошава.
6
Поширани яйца в пикантен доматен сос 6
Яйцата се сервират със сос, като се внимава да не се разкъса жълтъка. Поръсват се с магданоз и сирене и по желание се гарнират с питка.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

26.01.2015
Ястието е наистина много вкусно и бързо за приготвяне.
7.
Изпрати
лично съобщение

12.03.2014
вкусна и лека рецепта
6.
Изпрати
лично съобщение

29.11.2013
Много вкусно ястие, подходящо за бърза вечеря.
5.
Изпрати
лично съобщение

15.11.2013
Много лесно и същевремено вкусно.
4.
Изпрати
лично съобщение

14.11.2013
Супер пикантна вкусотия!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


107 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: