Портокалов трюфел

Рецептата е приготвена от майстор-сладкаря Ваня Джартова-Велинова
Източник: Бон Апети
Дата: 21.06.2010
Портокалов трюфел
 
Необходими продукти:
150 г обикновени бисквити
50 г краве масло (размекнато)
225 мл животинска сметана
35 г краве масло
кората от 1 портокал
170 г млечен шоколад
195 г черен шоколад
150 мл животинска сметана
270 г захар
90 г какао (пресято)
15 г желатин


Начин на приготвяне:
1
Сметаната, маслото и настърганата портокалова кора се кипват на огъня и веднага се оттеглят.
2
Двата вида шоколад се разтопяват на водна баня. Добавя се сметановата смес и се оставя да изстине, като се разбърква периодично, но не трябва да се стегне, за да може да се налее във формата, в която предварително е приготвена бисквитената платка.
3
Бисквитите се начукват или смилат и се смесват с маслото, размесва се и тестото се разстила на дъното на форма за печене (диаметър 16 см), като се натиска с ръце, за да се уплътни. Оставя се да стегне. Отгоре се налива трюфел пълнежът. Задължително престоява 12 часа в хладилник.
4
Желатинът се накисва в 30 мл студена вода и се оставя да набъбне за около 10 минути. След това сметаната, захарта и какаото се смесват в дълбок метален съд и се добавят 230 мл вода. Оставят се да кипнат на умерен огън и се дръпват от огъня.
5
Към тази смес се добавя набъбналият желатин. Разбърква се добре с телена бъркалка и се оставя да се охлади на стайна температура, като периодично се разбърква. Не трябва да се втвърди, а да се разлива.
6
Тортата се залива със сместа. Оставя се за 10 минути да стегне. Накрая се прави декоративен кант в основата на тортата, като той се облепя с ядките.
 
 
Съвети:

За направата на тази торта е необходима форма с подвижно дъно.
При заливането е хубаво да се започне от периферията към центъра, за да се разтече сместа за желиране и тогава да се заглади със сладкарска шпатула.
Докато изстива заливката, не трябва да се захлупва с нищо, за да не се получи конденз – капките вода ще отнемат от блясъка на заливката.
Има едно правило в сладкарството – шоколадът никога не се смесва с вода, защото ще се пресече. Затова, когато се разтапя, задължително трябва да е в сух съд.
Tрюфел пълнежът може да се украси с едро смлени ядки, с бонбони, стърготини или перли по желание.
 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: