Портокалов мус

Фин и красив десерт в чаша
Източник: Бон Апети
Дата: 09.01.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за портокаловия крем:
2 портокала (био)
190 г захар
70 г краве масло (студено)
3 жълтъка
1 яйце

за муса:
200 мл животинска сметана
150 г сирене „Маскарпоне“
1 с. л. портокалов ликьор

за портокаловия прах:
80 г захар
1 с. л. лимонов сок
корите от 4 портокала (био)


Начин на приготвяне:
1
Портокалов мус
Корите на портокалите за крема се измиват добре и се настъргват на фино ренде, а сокът от плодовете се отцежда. Смесват се в касерола със захарта.
2
Портокалов мус 2
Добавят се жълтъците и яйцето и се готви на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти.
3
Портокалов мус 3
Дърпа се от котлона и разбърква с маслото. Кремът се охлажда за 2 часа, покрит с фолио, за да не хваща кора.
4
Портокалов мус 4
От захарта за портокаловия прах и 80 мл вода се приготвя захарен сироп. Когато е готов, се добавя лимоновият сок и се дърпа от огъня. Корите на портокалите се махат с белачка, без бялата част, ако остане, се почиства с нож. Пускат се три пъти във вряща вода, като всеки път водата се сменя. По този начин част от горчивината им се отстранява. Отцеждат се и се подсушават с кухненска хартия.
5
Портокалов мус 5
Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия и се мажат със захарен сироп от всички страни - деликатно!
6
Портокалов мус 6
Сушат се във фурна на 110 градуса без вентилатор за 4 часа, като на втория час се обръщат.
7
Портокалов мус 7
Охлаждат се и се смилат в кафемелачка.
8
Портокалов мус 8
Сметаната за муса се разбива добре, портокаловият крем се разбива с маскарпонето и ликьора.
9
Портокалов мус 9
Накрая се добавя внимателно и сметаната.
10
Портокалов мус 10
Мусът се разпределя в чаши и се поръсва с портокаловия прах. По желание се декорира с несмлени корички.


Съвет:
Останалият портокалов прах може да използвате за смутита, закуски, шоколадов мус, цитурсови десерти.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: