Портокалов мармалад

Домашно приготвен и ненадминато ароматен
Източник: Бон Апети
Дата: 28.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,5 кг портокали
1 кг захар
2 ч. л. пектин
1/2 пакетче лимонена киселина


Начин на приготвяне:
1
Портокалов мармалад
Портокалите се измиват много добре. След това с белачка тънко се отстранява кората им без бялата част. Корите се нарязват на тънки ивички. Слагат се в касерола, заливат се с вода и щом тя заври, се бланшират 30 секунди.
2
Портокалов мармалад 2
След това се отцеждат и водата се отстранява. Връщат се пак в касеролата, налива се нова вода и отново се бланшират. Тази процедура се повтаря още два пъти, като накрая се обливат с ледена вода.
3
Портокалов мармалад 3
Портокалите се почистват от бялата част на кората, след това се филетират. Останалата част (бялата част с остатъците от портокал и сърцевината, която е останала от филетирането) се изстисква.
4
Портокалов мармалад 4
След това корите се поставят в по-дълбок съд, заливат се с 1 л вода, сока от портокалите, добавя се захарта и се готвят, докато омекнат добре около 40 минути.
5
Портокалов мармалад 5
Филетата се слагат в тенджерата при останалите продукти. Мармаладът се готви на слаб огън за около 30 минути или докато се сгъсти.
6
Портокалов мармалад 6
Когато е почти готов, към него се слагат разтворения във вода пектин и лимонена киселина, оставя се на котлона за 2–3 минути.
7
Портокалов мармалад 7
Готовият мармалад се разпределя в два буркана по 250 г и се охлажда.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2014
Една от стахотните рецепти, които обожавам и приготвих заедно с моята майка, количеството портокали, които използвахме беше 3 кг. Получи се страхотно. Бих искала още подобни рецепти, например с дренки, сладко с домати, с лимони!
2.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
невероятно е и вкусно
1.
Изпрати
лично съобщение

02.02.2014
яко
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


353 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: