Погача със сирене

Най-вкусната и ароматна погача
ТИТЛА: Чирак
Дата: 26.12.2018
Погача със сирене
 
Необходими продукти:
1 кг бяло брашно
200 - 300 г допълнително бяло брашно
1 кубче мая (42 г)
430 мл прясно мляко
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
3 с. л. олио
200 г сирене
3 яйца
масло за намазване на корите


Начин на приготвяне:
1
Брашното се пресява, изсипва се в подходящ съд и се прави кладенче в средата. В купа разбиваме 2 яйца и 1 белтък (жълтъка отделяме за намазване)солта и олиото. Маята се разтваря в хладка вода (около 1 ч. ч.), към нея се прибавя захарта, 1 с. л брашно, разбърква се и се оставя настрана, за да шупне.
2
Млякото затопляме леко и го прибавяме към сместа с яйцата. Когато маята се активира и е шупнала, се изсипва в кладенчето на брашното, към него прибавяме и яйчната смес.
3
По рецепта брашното е 1 кг, но на мен ми пое малко повече. Добавяйте брашно, докато тестото спре да лепне по пръстите и започне да се отделя лесно. Полученото меко и еластично тесто намазваме с малко олио, покриваме с кърпа и го оставяме да втаса за 20-30 минути,докато удвои обема си.
4
След като е готово го разделяме на 4 и оформяме топки.Набрашняваме плота и една по една разточваме получените топки на кръгли кори (горе-долу малко по-големи от диаметъра на тавата,в която ще печете).Всяка кора мажа с масло и слагам натрошеното сирене,завивам на руло и ги редя вертикално в намазнената тава.
5
Последните две кори правя с друга форма, като всяка разрязвам на общо 16 триъгълници, които завивам като кифлички от широката към тънката част. Получените кифлички редя между ролцата и в средата на тавата. Поръсвам със семена за хляб (по желание мак, сусам), намазвам с жълтъка и отново втасва, докато се напълни почти тавата.
6
Печем около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, горен и долен реотан. След като я извадим от фурната, я пръскаме с вода и покриваме с чиста кърпа и изчакваме да изстине малко.

Добър апетит!
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


208 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: