Плосък хляб с чесън и шарена сол

Интересен микс между содена питка и италианска фокача
Източник: Бон Апети
Дата: 01.07.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
650 г брашно
400 г кисело мляко
1 яйце (размер М)
1 с. л. олио
1/2 кубче жива мая (42 г е цялото)
1 с. л. сол
1 ч. л. захар
1 щипка сода бикарбонат
олио за намазване на тавата

за намазване:
60 г краве масло
5 скилидки чесън
1 с. л. шарена сол


Начин на приготвяне:
1
Плосък хляб с чесън и шарена сол
Маята се разтваря в 50 мл топла вода, смесва се със захарта и се оставя да шупне.
2
Плосък хляб с чесън и шарена сол 2
Брашното се пресява на плота, прави се кладенче, в което се слагат киселото мляко и содата, яйцето, олиото, шупналата мая и сол.
3
Плосък хляб с чесън и шарена сол 3
Замесва се меко тесто, ако има нужда, се слага още брашно.
4
Плосък хляб с чесън и шарена сол 4
Плитка голяма тава се слага да загрее във фурната на температура 190 градуса с вентилатор.
5
Плосък хляб с чесън и шарена сол 5
След това се маже с олио, а върху нея се слага тестото, предварително изтънено и оформено с големината на тавата.
6
Плосък хляб с чесън и шарена сол 6
С малък остър нож се правят не много дълбоки прорези (оформя се като баклава на ромбове) върху тестото.
7
Плосък хляб с чесън и шарена сол 7
Чесънът се смачква на паста със сол и се смесва с разтопеното масло.
8
Плосък хляб с чесън и шарена сол 8
С чесновото масло се намазва тестото, поръсва се с шарена сол и се пече на 190 градуса с вентилатор за около 20 минути.

Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

06.06.2015
Хляба стана много вкусен, хрупкав и ароматен.
10.
Изпрати
лично съобщение

15.01.2015
Много е вкусен !
9.
Изпрати
лично съобщение

08.02.2014
Аз го направих с царевично и пшенично брашно - 1:2 и се поучи страхотно!!!
8.
Изпрати
лично съобщение

10.02.2014
Невероятно попадение е тази рецепта, вече е в топ 10 в домашното ни меню :) Приготвих го вече два пъти! Адмирации Лора и Стоян, аз съм ви фен!
7.
Изпрати
лично съобщение

05.02.2014
Много лесена рецепта за приготвяне, а вкусът е неповторим. С три думи: лесно, бързо и вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


236 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: