Плодов крем с хрупкав карамел

Ягоди и ананас заляти със сабайон и поднесени с филирани бадеми, обвити в карамел
Източник: Бон Апети
Дата: 26.03.2012
Плодов крем с хрупкав карамел
 
Необходими продукти:
за сос „Сабайон”:
8 жълтъка
500 г сирене „Маскарпоне”
250 г захар
300 мл вино „Фраголино” (бяло, пенливо, с вкус на ягоди)

за плодовете:
150 г ягоди
1/2 ананас
4 с. л. пудра захар
3 стръка мента

за бадемовите корички:
125 г захар
50 г филирани бадеми


Начин на приготвяне:
1
Плодов крем с хрупкав карамел

Жълтъците за соса се разбиват със захарта  на водна баня, докато се получи стабилна пяна.


2
Плодов крем с хрупкав карамел 2

Налива се виното, продължава да се бърка, докато се сгъсти (oбщо отнема около 30 минути, ако се използва миксер времето ще е по-кратко). След това се пресипва в купа, охлажда се като се поставя върху купа с вода и лед.


3
Плодов крем с хрупкав карамел 3

Сиренето „Маскарпоне”  се разбива с миксер. Прибавя се охладения сос  – на две части, като се разбърква с шпатула, докато стане еднородна смес. Слага се в хладилник.


4
Плодов крем с хрупкав карамел 4

Ягодите се нарязват на четири, а ананасът – на кубчета. Поръсват се с пудрата захар и накъсаните листа мента. Оставят се да престоят, докато пуснат сок.


5
Плодов крем с хрупкав карамел 5

Захарта за коричките се загрява в съд, докато се получи карамел.  С четка, натопена във вода се мажат стените на съда, за да не загори карамела по краищата.


6
Плодов крем с хрупкав карамел 6

Когато е готов, се прибавят филираните бадеми, разбърква се и отново се загрява за кратко.


7
Плодов крем с хрупкав карамел 7

Сместа се разстила върху силиконов килим или хартия за печене. Оставя се да изстине напълно.


8
Плодов крем с хрупкав карамел 8

Карамелът се начупва и се смила в блендер, докато стане на прах.


9
Плодов крем с хрупкав карамел 9

В тава с незалепващо покритие или в обикновена тава, покрита с пергаментова хартия, се поставя ринг, в него се разпределя тънък слой от карамеления прах. Така се подготвят кръгове от цялата смес. Внимава се да не се развалят очертанията. Пергаментът може предварително да е намокрен от долната страна, за да е по–стабилен.

 


10
Плодов крем с хрупкав карамел 10

Пече се в загрята на 220 градуса фурна, без вентилатор, за около 4–5 минути в зависимост от дебелината им. Оставят се да се охладят добре.


11
Плодов крем с хрупкав карамел 11

В чаши се разпределят плодовете, слага се от крема и малко от сока, отделен от плодовете. Украсява се с листенце мента. Сервира се с карамелена украса.






Съвет: Преди да се понесе десерта, е добре да се охлади за около 1 час в хладилник.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: