Плетеница с течен шоколад

Източник: Илиана Исуска
ТИТЛА: Чирак
Дата: 05.12.2014
Плетеница с течен шоколад
 
Необходими продукти:
за тестото:
1 пакетче прясна мая
60 г захар
500 г брашно
2 яйца
10 г сол
180 мл (+ 2 с. л.) прясно мляко
30 г масло

за намазване:
250 г течен шоколад


Начин на приготвяне:
1
Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Разтворете маята в топло мляко със захарта и 3 с. л. от брашното и я оставете да шупне. В купа смесете брашното и солта и оформете кладенче в средата. Изсипете леко разбитите яйца и разтопеното масло.
2
Замесете меко тесто - колкото повече го месите, толкова по-хубаво става, дори след опичане се получава на конци. Покрийте купата с влажна кърпа и оставете да престои на топло 1 час и 30 минути, за да втасва. Нарежете тестото на 4 равни парчета и го разстелете върху набрашнена повърхност – трябва да се получат 4 диска с диаметър около 25 см и дебелина – 2 мм.

3
Поставете диска в чиния с диаметър 28-30 см (аз лично го сложих в долната част на тавичка с махащи се стени) и намажете слой течен шоколад, на 1 см от ръба. Покрийте с два диска. Същото повтаряте и с останалите два диска. Последният диск е за оформяне.

4
Използвайте малка чаша, за да отбележите центъра на тестото и го нарежете на 16 парчета, като внимавате да не отрежете центъра. Много предпазливо вземете парчетата и ги обърнете в обратна посока (с дясната ръка завъртете надясно, а с лявата – наляво). Повторете и за останалите 14 парчета. Готовото тесто се оставя да втаса още 30-40 минути.

5
Полейте с мляко и изпечете за 25 минути в загрята на 180 градуса фурна. Последното поливане с мляко го пропуснах, но въпреки всичко резултатът беше перфектен.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2014
За Нова година ще приготвя плетеницата с малко промени. Мисля освен шоколада да добавя парчета ябълки и канела. По късно ще пиша какъв е резултата и ще кача снимки на различните етапа.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: